Darius Vâlcov: Nu văd motive pentru a prelungi acordul cu FMI

| 24 dec, 2014

Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor, a declarat miercuri că nu vede un motiv pentru a prelungi acordul cu Fondul Monetar Internațional, ce se va încheia în septembrie 2015.

Darius Vâlcov: "Din punctul meu de vedere, la sfârșitul lunii septembrie, când se va încheia actualul acord, nu văd un alt motiv pentru a prelungi acordul".

Darius Vâlcov a spus în această săptămână că un nou acord cu FMI nu este o prioritate și că România este suficient de stabilă pentru a se descurca fără a fi ghidată.

"Actualul acord expiră în septembrie. Am înțeles că domnul prim-ministru va dori un alt tip de acord. Va trebui să discutăm. Eu mi-am exprimat de mai multe ori punctul de vedere. Cred că România este suficient de stabilă și are destul de mulți profesioniști astfel încât să putem să avem această pretenție de la noi înșine că ne descurcăm și fără a fi în continuare ghidați, pentru că nu întotdeauna ghidajul care merge într-o țară se aplică și în România. M-aș bucura foarte mult ca România să înceapă să își trăiască visul ei, să încercăm să nu mai trăim doar prin visul altora", declara luni seară ministrul Finanțelor, la România TV.

Citește și: Darius Vâlcov: Avansul economiei României va depăși 3% în 2015

El a susținut că, în opinia sa, acordul cu FMI nu este o prioritate.

"Acest acord cu FMI sub nicio formă nu este o prioritate. Eu, când am jurat la învestire, și ca ministru al Bugetului, și ca ministru al Finanțelor Publice, am jurat pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, nu am jurat pentru acord cu FMI sau euro în 2019. Acestea pot fi consecințe, dar noi trebuie să gândim și să ne concentrăm pe ceea ce ne-am propus și pe ceea ce am jurat și pe ceea ce ne-am asumat. Dacă acest lucru ne-am asumat, hai să vedem care e calea. Dacă această cale coincide cu un nou tratat, cu toate aceste condiționalități, sunt de acord, dar haide să vedem care sunt toate variantele și toate mijloacele prin care putem ajunge un popor mai dezvoltat", a subliniat Darius Vâlcov.

Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea încheiat de România cu FMI în ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat de România FMI de la declanșarea crizei economice în 2009. Aranjamentul se derulează pe 24 de luni și are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 dec, 2014
yehudy
ponta spunea ca acordul cu FMI este bun.
astia sunt comunistii: spun si una si alta!

ponta, marele apartator al statului de drept declara ca nastase a fost condamnat politic!

ponta declara ca in calitate de prim ministru sustine proiectul rmgc. acelasi ponta declara ca in calitate de parlamentar va vota impotriva proiectului rmgc promovat de prim ministrul ponta! contradictie in termeni!
sa i se faca o analiza psihiatrica numitului ponta!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ