De ce direcţia PNL către PPE pune în pericol România

| 12 mar, 2014

Zilelele acestea este mare agitaţie în tabăra liberalilor. În timp ce Sorin Frunzăverde, fost lider PDL racolat de PNL, transmite tot mai des semnale privind transferul formaţiunii liberale în familia popularilor europeni, Crin Antonescu nu se înghesuie să le dezmintă, lăsând uşa deschisă unei astfel de mutări.

Privită la rece, mişcarea liberalilor, dacă se va concretiza, pune în pericol interesele directe ale României fiindcă poate determina înclinarea balanţei de partea PPE în numirea viitorului şef al Comisiei Europene. După alegerile din mai, ambele grupări vor începe negocieri pentru formarea unei noi Comisii și niciuna din părți – PES sau PPE – nu va conduce singură. Astfel, există riscul să asistăm la o situaţie discutabilă în care PES, din postura de favoriţi la câştigarea europarlamentarelor în majoritatea statelor, să piardă conducerea Comisiei Europene ca urmare a unor jocuri de culise.

Desigur, în cazul în care transferul PNL din ALDE către PPE se va oficializa, lui Crin Antonescu şi conducerii liberale le va fi greu să explice convingător schimbarea familiei politice europene cu o alta de care aparţine Traian Băsescu. În altă ordine de idei, un vot acordat PNL la scrutinul pentru PE ar echivala cu un vot acordat prietenilor şefului statului.

Cert este că, la momentul actual, Crin Antonescu acţionează, prin demersuri cât se poate de vizibile, în sensul câştigării bunăvoinţei şefului statului. Drept mărturie stau mesajele aprobative ale preşedintelui liberal în raport cu poziţionările publice ale preşedintelui României. Calculul liderului PNL conform căruia astfel va atrage capital electoral pentru prezidenţialele din noiembrie este însă eronat.

Traian Băsescu este departe de anvergura politică pe care o afişa în primul mandat ca preşedinte. Iar capitalul de încredere de care beneficia şeful statului s-a evaporat constant în ultimii ani. Aşadar, dacă miza lui Crin Antonescu este aceea de a capta oareşce rămăşite din electoratul de dreapta fidel lui Traian Băsescu, liderul PNL se află pe o pistă greşită.

Mişcările haotice ale liderului PNL ar trebui, în mod normal, să genereze reacţii în tabăra liberalilor autentici. Fiindcă specularea unor oportunităţi conjuncturale – aşa cum este eventualul transfer al PNL în grupul PPE – nu ajută nimănui. Ca de fiecare dată, Crin Antonescu a pus pe primul plan propriile interese electorale în detrimentul partidului. Prin urmare, nu este exclus ca acea susţinere a partidului pe care liderul PNL o clamează atât de des să întâmpine cât de curând sincope, mai ales dacă liberalii cu vechime nu vor ezita ca, dincolo de pericolul oricăror sancţiuni, să-l tragă de mânecă pe Crin Antonescu.

După ce a renunţat de bunăvoie la statul de prezidenţiabil al USL, poziţie privilegiată de altfel, Crin Antonescu nu se regăseşte şi încearcă tot felul de formule pentru a evita ceea ce este evident pentru toată lumea – eşecul răsunător pe care mult prea orgoliosul lider PNL îl va bifa la alegerile pentru preşdinţie din noiembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mar, 2014
crista
alegerile europarlamentare sint mult mai importante decit lasa unii sa se inteleaga...cei care detin majoritatea in parlamentul european pot lua decizii de sustinere pe criterii de afiliere politica,decizii care pot influienta hotariri de guvern si soarta a milioane de oameni !credeti ca basescuar fi fost sustinut atit,impotriva tuturor evidentelor,daca nu ar fi facut parte din popularii europeni ? de aceea cred ca romanii trebuie sa vina masiv la vot la aceste alegeri si sa voteze in asa fel incit vivian rednig &comp sa nu mai aiba puterea politica pe care sa o foloseasca doar pentru a acuza nefondat romania (vezi ultima gogorita cu desfiintarea CCR!) si de a sustine neconditionat pe unii detestati de propriul popor (vezi alegerile si referendumul !) doar pentru ca sint populari
13 mar, 2014
goPonta4President
votam cu drag PSD
Viaţa unei familii obişnuite, cu maşină şi centrală proprie, se va scumpi cu aproape 50 de lei pe lună din cauza măsurilor ce vor intra în vigoare luna viitoare. Concret, introducerea accizei suplimentare la carburanţi, liberalizarea preţurilor la gaze, achiziţia de certificate verzi şi creşterea accizelor la ţigări vor majora cheltuielile lunare ale românilor, după 1 aprilie, când vor intra în vigoare mai multe măsuri luate de guvern, fie pentru a respecta acordul cu FMI, fie pentru a se alinia la o serie de directive europene.
12 mar, 2014
anna
Sper ca Crinul ofilit s-o ia in barba si sa nu-i iasa nimic din ce si-a planuit.Nu votati liste de europarlamentare cu nume de neveste,fiice,socri,nepoti si alte neamuri Toti vor merge la Bruxelles pe banii nostri ,ca sa nu faca nimic,iar Crinul sa-i joace la poker la Monaco.Nu stiati ca-i cartofor?
13 mar, 2014
curios
nici lista cu Daciana Sarbu(sotia lui Ponta)?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ