De ce ne trebuie descentralizarea

| 18 noi, 2013

De la Revoluție încoace, s-a tot discutat despre nevoia de modernizare a statului român și despre necesitatea de a adapta mai bine actul administrativ la nevoile reale ale cetățenilor. Dincolo de discuții, s-au făcut însă prea puține pentru a duce la îndeplinire aceste obiective.

Iată însă că lucrurile sunt pe cale să se schimbe prin adoptarea unui proiect complex de descentralizare, care va trece în subordinea autorităților locale o seamă de servicii esențiale în raport cu calitatea vieții fiecărui român. Aşa cum reiese din varianta finală a proiectului asupra căruia cabinetul urmează să își asume răspunderea, vor fi descentralizate complet sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul.

Ajunși în acest punct, este foarte important de precizat că proiectul de descentralizare prevede nu doar o trecere formală a respectivelor domenii în subordinea autorităților locale. Am mai avut în acest sens experimente eșuate în timpul guvernărilor PDL, prin care s-a încercat mutarea spitalelor sau a școlilor din sfera de responsabilitate a ministerelor în cea a autorităților locale, fără însă a fi alocată și resursa financiară necesară pentru asigurarea funcționării acestora. Rezultatul a fost o descentralizare de fațadă, prin care primăriile și consiliile județene nu aveau controlul efectiv asupra instituțiilor descentralizate, dar răspundeau de buna lor funcționare și erau obligate să facă temenele puterii centrale pentru a-și asigura finanțarea. Altfel spus, în timpul guvernărilor PDL, descentralizarea a fost utilizată ca armă politică și nicidecum ca mijloc pentru ca românii şi comunităţile locale să beneficieze de servicii superioare din punct de vedere calitativ.

Dimpotrivă, proiectul asupra căruia își va asuma răspunderea guvernul condus de către Victor Ponta prevede că autoritățile locale vor avea la dispoziție finanțarea necesară administrării instituțiilor care se descentralizează. Iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv, majoritatea USL a optat pentru o procedură legislativă de urgență, asumarea răspunderii, care garantează că proiectul va fi adoptat înaintea celui de buget, astfel încât prin acesta să poată fi alocate finanțările necesare funcționării instituțiilor descentralizate. Ca urmare, autoritățile locale nu vor mai avea nicio scuză dacă serviciile asigurate prin intermediul respectivelor instituții nu vor fi corespunzătoare cu nevoile și dorințele cetățenilor. Ceea ce ar trebui să conducă la sporirea interesului pentru buna gestionare a serviciilor din domeniile descentralizate și să faciliteze inclusiv accesarea de fonduri europene pentru acoperirea nevoilor de investiții.

Altfel spus, chiar dacă este un proces tranzitoriu către regionalizare, descentralizarea este o etapă esențială în accelerarea modernizării acestei țări și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a fiecărui român. În plus, prin apropierea între cetățeni și nivelul politic la care este luată decizia, descentralizarea va întări democrația românească, crescând responsabilitatea aleșilor locali în fața alegătorilor lor direcți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ