Deputaţii au aprobat înfiinţarea Agenţiei privind bunurile sechestrate

| 11 noi, 17:11

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei nationale de administrare a bunurilor sechestrate, cu 221 de voturi "pentru", 9 abtineri si 1 vot "impotriva".

In forma adoptata de deputati, numele agentiei se schimba din Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate in Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aceasta fiind definita ca institutie publica de interes national cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei.

Agentia urmeaza sa fie condusa de un director general, judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei.

Spre deosebire de forma initiala a legii, care stipula ca, pentru a fi numit director general al Agentiei, persoana respectiva trebuie "sa nu faca si sa nu fi facut parte, in ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica", deputatii au decis modificarea articolului astfel incat directorului general al Agentiei trebuie doar "sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica".

In forma adoptata de plenul Camerei Deputatilor, bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului pot fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.

De asemenea, acestea pot fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public, sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.

In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul va trebui sa aprobe prin HG regulamentul privind reutilizarea sociala a imobilelor intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului.

In ceea ce priveste sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare se aloca, pe baza bilantului anual prezentat de Agentie, astfel: 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii; 20% pentru Ministerul Sanatatii; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justitiei; 15% pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.

In sedinta de vot final a Camerei Deputatilor, sistemul electronic nu a mai functionat, iar deputatii au votat prin ridicare de mana. Proiectul de lege a fost adoptat pe articole de catre deputati tot miercuri, cand au avut loc si dezbaterile in plen.

"Agentia trebuie sa dea un mesaj extrem de important, dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infractiuni nu se vor putea bucura de banii obtinuti. Sunt lucruri importante de facut in continuare pentru a avea o institutie matura", a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, in plenul Camerei, afirmand ca aceste impedimente vor putea fi depasite cu sprijin politic.

Potrivit ministrului Justitiei, proiectul de lege, cu amendamentele aduse de Comisia juridica, va creste eficienta procesului penal, iar "cei care vor comite infractiuni vor fi convinsi ca nu se vor putea bucura de produsele infractunii".

In 13 octombrie, proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins de Senat, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abtineri si 36 de voturi "impotriva". Numarul voturilor favorabile inregistrate a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit sa fie votat de minimum 84 de senatori.

Camera Deputatilor est forul legislativ decizional, legea urmand sa fie transmisa presedintelui spre a fi promulgata.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ