Despre femeile politician. Szabo vs. Udrea

| 04 mai, 2014

Nu există mai multe tipuri de femei politician. Există doar mai multe tipuri de oameni politici. Studiul de caz de săptămâna aceasta: Gabriela Szabo şi Elena Udrea.

Una cu o carieră incontestabilă în sportul de performanţă, care a ajuns să conducă un minister mic cu probleme mari, cealaltă paraşutată direct în politica mare, şefă la Cancelaria Prezidenţială şi apoi direct la cele mai bănoase ministere. Faptul că ambele sunt femei politician este probabil singura asemănare dintre cele două.

Aflată în plină campanie electorală, Elena Udrea s-a aruncat din avion cu paraşuta, ca să îşi mai asigure nişte breaking news-uri, să îşi afişeze tricoul electoral şi să laude PMP-ul ca “cel mai cool trend politic”. Gestul de campanie a funcţionat, Traian Băsescu fiind întrerupt din interviul pe care îl acorda pentru a comenta săritura fostului ministru al dezvoltării. “Mi se pare că are curaj. E foarte hotărâtă”, a apreciat domnul preşedinte. Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, aflată şi ea în platoul unei televiziuni, nu a fost de acord că ar fi vorba de un act de curaj. “Nu mă impresionează asemenea gesturi. Mi-ar fi plăcut să facă o cursă maraton”, a spus doamna Szabo.

Gabriela Szabo este o alergătoare de cursă lungă, care s-a antrenat ani întregi ca să atingă cele mai înalte perfomanţe în competiţii internaţionale. Szabo este un om care a muncit din greu. Are 38 de ani şi a fost numită anul acesta ca tehnocrat în Executiv, într-un domeniu în care a lucrat şi pentru care s-a pregătit toată viaţa ei. Este un ‘minister mic’, cum se spune, are unul dintre cele mai mici bugete, dar are probleme reale de rezolvat cu starea actuală a sportului. În comparaţie, Elena Udrea s-a ridicat din simplu consilier municipal în funcția de șefă a Cancelariei Președintelui la doar 31 ani şi a primit un minister de lux cu fundiţă în 2008, când avea 34 ani. Ascensiunea este fulminantă, iar rezultatele din fruntea ministerelor catastrofale. Numele Elenei Udrea apare în dosarul ‘Gala Bute’, alături de cel al lui Rudel Obreja, referitor la banii prin care a fost finanţat evenimentul. Organizarea de evenimente s-a dovedit foarte fructuoasă pentru actuala șefă a PMP-ului, dacă ne gândim doar la ocazionala scenă de 65.000 euro, dar turismul românesc nu a avut nimic de câștigat. Și asta pentru că ministerul a fost doar o altă funcție în care Udrea a fost parașutată, ca recompensă pentru activitatea de la partid.

În politică nu ar trebui să conteze atât de mult ce fel de om eşti, atât timp cât ești decent şi bine intenţionat. Dacă eşti femeie, dacă eşti de etnie romă, dacă eşti tânăr, dacă eşti medic de profesie – acestea nu te fac mai bun sau mai prost, mai pregătit sau nu, mai iubit sau mai urât electoratului. Contează ce acţiuni promovezi, ce îţi asumi să faci şi cât realizezi din ce promiţi. Există un anumit tabu atunci când se discută despre femeile, tinerii, dobrogenii sau orice altă minoritaritate din viaţa politică. Şi cel mai adesea discuţiile pe astfel de subiecte nu reuşesc decât să ajungă la concluzii sterile, de tipul “Avem nevoie de mai multe femei în politică”. Nu e chiar aşa, și contează cine sunt oamenii, fiecare în parte. Elena Udrea este ‘curajoasă’ în acțiuni de campanie, Gabriela Szabo a dat dovadă de curaj, de determinare și perseverență o viață întreagă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 mai, 2014
RaduD
comparatie
Comparatia pe care o faceti este cam nepotrivita: incercati sa comparati o campioana al carei motor in viata a fost munca dusa la extrem (de unde si rezultatele extraordinare) cu cineva care, datorita conjuncturilor politice "favorabile" a cam primit totul de-a gata si s-a revansat din plin catre "binefacatorii" ei. Dar pana la urma este bine ca scoateti in evidenta ca in tara asta mai sunt si oameni deosebiti dispusi sa dea in continuare ceea ce pot chiar intr-un domeniu mult mai dificil pentru ei, adica politica.
04 mai, 2014
aurora
aiurea
AIUREA ,,,CURJ ,,CUM SE LAUD SINGURA LA TV ,,SINGURUL EI CURAJ A FOST CA TIPA CAT O TINEAU FICATII EI ,,PESEMNE DE FRICA,,,DAR HAI SA NE GANDIM ,,,,CINE A SARIT CU PARASUTA???IN ORCE CAZ NU MADAM UDREA FINDC E A FOST LEGATA BALOT DE UN DEVARAT PARASUTIST ,,,DECI BALIVERNE CUM CA A AVUT NEVOIE DE CURAJ ,,,SI PE URMA GLUMELE CU ''''PARASUTA '''...SUNT CAT SE POATE DE INTEMEIATE EA FIIND DE MUYLTA VREME O PARASUTA ,,ROMA AJUNSA LA COTROCENI ,,,DE ALTFEL SE STIE CA DOMNULUI NOSTRU PRESEDINTE II PLAC TIGANII DE CE SA NU AIBA SI O IUBOVNICA TIGANCA???PACAT CA ISI FACE FAMILIA SI SOTIA DE RUSINEA RUSINII EU IN LOCUL EI AS FI DIVORTAT DE ASEMENEA EXEMPLAR ,,,NICI TATA PENTRU CELE DOUA FICE NU A STIUT SA FIE FINDCA SUNT TRECUTE PRIN SCOALA CA GASCA PRIN APA SI FACULTATI AU FACUT TOT DATORITA LUI TATUTU CA LA CATA INTELIGENTA AU SIGUR NU AR FI PUTUT REUSII PE MERITUL LOR ,,,CE MAI NICI NU SE EXPRIMA BINE GRAMATICL IN ROMANA,,,OH DOAMNE ,,,NU PUTEM SPUNE CA '''E MARE GRADINA DOMNULUI SUNT MULTE USCATURI IN EA'''

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ