DIICOT cere ARESTAREA milionarului Florian Walter

| 06 mai, 17:31

Procurorii DIICOT vor solicita miercuri în instanţă emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele omului de afaceri Florian Walter, patronul echipei de fotbal U Cluj, acuzat că este liderul unei grupări de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră, a anunţat miercuri Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT.

"Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră", a spus Giorgiana Hosu.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane, coordonat de Florian Walter, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale "tip fantomă", pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, Florian Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de către Florian Walter.

De asemenea, circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către Florian Walter cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remuneraţi în consecinţă.

Citeşte şi: ANAF: Romprest a prejudiciat bugetul cu 4,5 milioane euro prin achiziții fictive de servicii de curățenie

Astfel, Florian Walter a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al Romprest, iar, prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către Walter în scopuri proprii, cât şi de către societatea Romprest.

De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă, ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

În acest dosar, procurorii efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 mai, 18:28
BASINESCU,MARELE CRIMINAL
UN HOT DE GUNOAIE IMPUTITE
ACEST SVALTER TUKERMAN ESTE TIGAN SAS,DIN CONSTANTA,.TACSU A FOST
VANZATOR DE CORNETE, CU SEMINTE. ARE NUMAI 10 CLASE,FARA DIPLOMA.
SVALTER-GUNOI, A FURAT 45 MIL EURO DE LA BANCI.ESTE URAT SI PROST,MAI ARE
SI TACALIE DE POPA,CURVAR.LA BALACEANCA SI, APOI LA JILAVA,POTAIE PITICA -
NIE SPURCATA DE PUTOAREA GUNOAIELOR. HUO,DERBEDEULE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ