Din dragoste de PMP si Udrea, Băsescu a ajuns să se roage de procurori să-l ancheteze mai repede pe Ponta

| 17 feb, 2014

Va face uz Traian Băsescu împotriva lui Victor Ponta, în cele ce urmează, de aceleași arme de care nu a ezitat să se folosească împotriva altor adversari? Precedent există, dar tocmai acesta poate transforma mecanismul atacului în justiție într-o sabie cu tăiș dublu.

Disperat de ineficiența atacurilor politice ale popularilor, Traian Băsescu declară că a cerut unor jurişti să analizeze dacă premierul Victor Ponta ar putea răspunde în faţa legii pentru unele decizii, adăugând că este pe cale să depună cel puțin o plângere penală împotriva premierului USL.

Afirmația președintelui țării este cel puțin scandaloasă, pentru că vine să confirme bănuilelile și acuzele tuturor criticilor săi, care au atras atenția în repetate rânduri asupra implicării fățișe a lui Băsescu în activitatea politică a recent lansatului partid al Mișcării Populare.

Conform acestora, mutarea lui Băsescu se înscrie într-o strategie electorală clară: după ce a încercat în zadar să saboteze activitatea guvernului USL, pus în dificultate de aprecierile externe la adresa rezultatelor economice recente, președintele atacă la vârf uniunea cu aceleași pârghii de influență obscură asupra Justiției.

Practic, Traian Băsescu transmite fără jenă semnale publice procurorilor, cerându-le să-l ia în colimator și pe cel mai important adversar al său, liderul PSD și co-președintele USL, Victor Ponta. S-a văzut foarte clar în trecut că sugestiile președintelui sunt luate în considerare de o parte din Justiția românească cu o celeritate suspectă, nefiind puține situațiile în care Traian Băsescu nu a ezitat să-și amenințe adversarii cu anchete penale și ani de închisoare, premonițiile acestuia cu privire la rezultatul unor procese care nici nu apucaseră să intre pe rol fiind cât se poate de alarmante din punctul de vedere al mecanismelor democratice și al independenței Justiției.

Va face uz Traian Băsescu împotriva lui Victor Ponta, în cele ce urmează, de aceleași arme de care nu a ezitat să se folosească împotriva altor adversari? Precedent există, dar tocmai acesta poate transforma mecanismul atacului în justiție într-o sabie cu tăiș dublu, răbdarea adversarilor președintelui fiind deja la limită. Orice acțiune de anchetă, în cunoscutul stil ”pe repede înainte”, împotriva liderului USL, riscă să se transforme în scânteia care mai lipsește pentru a arunca țara în instabilitate, declanțând o criză politică similară sau chiar mai gravă decât cea din 2012.

Pe surse circulă informații interesante în acest sens. Din ce în ce mai multe voci din structurile USL cer aplicarea urgentă a unei strategii de răspuns similare celei aplicate de tabăra președintelui în 2012, respectiv implicarea autorităților de la Bruxelles și solicitarea unui arbitraj dur într-un caz grav de hărțuire a adversarilor politici prin imixtiune în mecanismele judiciare și de anchetă. Au redevenit actuale și insistențele de a-l suspenda pe Traian Băsescu pentru încălcarea clară a cerinței constituționale de neutralitate și neimplicare politică.

Armele se ascut, deci, de ambele părți. Rămâne de văzut care sunt capetele de acuzare, cine sunt ”juriștii” la care a apelat Traian Băsescu și câtă trecere mai au sugestiile acestuia în Justiția română.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ