DNA: Deputaţii PDL, Sămărtinean şi Popoviciu, sunt urmăriţi penal alături de fostul preşedinte CJ Timiş

| 30 mai, 2014

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de deputatul Cornel Sămărtinean, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese în perioada când era director al Aeroportului Internaţional 'Traian Vuia' Timişoara, precum şi pentru instigare la abuz în serviciu faţă de deputatul Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, administratori în fapt ai unor societăţi comerciale.

Infracţiunile Parlamentarilor PDL: conflict de interese şi abuz în serviciu.  Procurorii DNA îl acuză pe SĂMĂRTINEAN CORNEL MIRCEA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale);  conflict de interese.

De asemenea, deputatul PDL, POPOVICIU ALIN AUGUSTIN FLORIN,  și OSTAFICIUC CONSTANTIN, la data faptelor, președinte al Consiliului Județean Timiș, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

Mai sunt urmăriţi penal MEZIN MARIUS FLORIN, director comercial al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.), la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale);
- participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale);

PENESCU TIBERIU GEORGE și BLAGA LUCIAN, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

"În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.), în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze.

Astfel, suspecții SĂMĂRTINEAN CORNEL MIRCEA și MEZIN MARIUS FLORIN au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.

Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, persoane cu care Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.

Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului.

Această procedură viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.


De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T.

În acest sens, suspectul MEZIN MARIUS FLORIN, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor, pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.
Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin.

Cu ocazia audierilor, suspecții PENESCU TIBERIU GEORGE și BLAGA LUCIAN, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive.
În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin.
Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca și câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei", se arată în comunicatul PDL.


În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Tag-uri: Alin Popoviciu, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ