Domnul preşedinte Băsescu blochează scăderile de preţuri la energie

| 27 feb, 2014

Dacă Traian Băsescu ar fi dorit cu adevărat ca facturile românilor la energie să scadă, atunci el nu ar fi luat niciodată decizia de a bloca sistematic un proiect al executivului de pe urma căruia populația nu ar avea decât de câştigat. Acest comportament nu reprezintă decât o ultimă dovadă a ipocriziei de care şeful statului dă dovadă în mod constant de atâţia ani.

Miercuri, administraţia prezidenţială a anunţat că Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea privind producerea energiei din surse regenerabile, act normativ prin care executivul dorea să ajusteze subvenţionarea producţiei de energie verde din România. Proiectul de lege contestat de Traian Băsescu se referea în primul rând la modificarea condiţiilor de acordare a aşa numitelor certificate verzi, o măsură prin care sunt ajutaţi producătorii de energie din surse alternative.

În prezent, certificatele verzi se acordă gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile, în funcţie de tipul de tehnologie folosită și de cantitatea livrată în sistemul energetic național. Producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. În final, furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Prin acest mecanism, români au subvenţionat indirect anul trecut producţia de energie verde cu 416 milioane de euro, creându-se în acelaşi timp un ajutor disproporţionat pentru producătorii de electricitate care utilizează tehnologii alternative.

Ordonanţa de Urgenţă emisă în luna iunie a anului trecut şi aprobată de Parlament în decembrie, nu făcea decât să amâne acordarea unor certificate verzi, reducând astfel valoarea finală a facturilor. Astfel, Guvernul dorea să limiteze şi chiar să elimine creşterea artificială a unui cost care se găsea în factura la curent a oricărui român. Este pentru a doua oară când preşedintele refuză să promulge această Legea de aprobare a Ordonanţei emise de guvern, la începtul lunii ianuarie Traian Băsescu solicitând reexaminarea ei de către Parlament. Legislativul a respins cererea şi, pe cale de consecinţă, a retrimis legea spre promulgare, moment în care preşedintele a sesizat instanţa constituţională.

Decizia preşedintelui de a refuza promulgarea Ordonanţei emisă de executiv trebuie privită şi în contextul opoziţiei afişate de Traian Băsescu pe tema accizei pe combustibili. Practic, şeful statului aplica un dublu standard care devoalează retorica sa ipocrită. Cu alte cuvinte, implementarea accizei la carburanţi nu e bună pentru că ar creşte costurile pentru români. În schimb, creşterea facturilor la energia electrică este girată de acelaşi preşedintele care depune eforturi susţinute încât reeşalonarea certificatelor verzi să fie blocate.

Dacă Traian Băsescu ar fi dorit cu adevărat ca facturile românilor la energie să scadă, atunci el nu ar fi luat niciodată decizia de a bloca sistematic un proiect al executivului de pe urma căruia populația nu ar avea decât de câştigat. Acest comportament nu reprezintă decât o ultimă dovadă a ipocriziei de care şeful statului dă dovadă în mod constant de atâţia ani, dar şi al modului populist în care liderul de la Cotroceni exploatează orice temă în războiul pe care îl duce cu premierul Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 feb, 2014
casio
certificate verzi
Mai Andrei,iar dezinformezi,sau mai bine zis incerci sa manipulezi.Cel mai bun arbitru este Curtea Constitionala....asteapta si ai sa afli adevarul.
27 feb, 2014
tactu
Casio
Erai chemat la casieria din Cotroceni, e sfarsit de luna si ca un betiv ce esti, ai uitat si de chenzina

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ