Crin & co. nu se mai ascund. Iohannis întinde o mână lui Băsescu

| 27 feb, 2014

În timp ce Crin Antonescu neagă de ochii lumii intenția unei alianțe cu Traian Băsescu, Klaus Iohannis, mâna sa dreaptă, deschide larg ușa colaborării cu șeful statului și oamenii acestuia.

Într-o emisiune difuzată de Digi24, premierul ”zum beispiel” (cum l-a catalogat Crin Antonescu pe Iohannis în conferința de presă în care anunța ieșirea de la guvernare a liberalilor) a recunoscut cu subiect și predicat că PNL ia în calcul o asemenea variantă. „Nu exclud să vină alături de noi o formaţiune de dreapta”, a răspuns Klaus Iohannis unei întrebări legată de o posibilă alianță cu Traian Băsescu și formațiunea sa de buzunar.

Primarul Sibiului recunoaște public ceea ce șeful său de partid nu are curajul. Pentru a încerca să-i paveze drumul lui Crin Antonescu către ”aerul rarefiat” și tot mai îndepărtat al puterii din Dealul Cotrocenilor, PNL are de gând să se alieze cu Traian Băsescu.

Desigur, o zicală românească ne sfătuiește în mod pragmatic că, pentru a trece puntea, te poți face frate și cu dracu. Dar în acest caz, dracu e mult prea negru și urât de români. Niciun alt lider post-decembrist al României nu a acumulat un capital de ură mai mare decât Traian Băsescu, cel împotriva căruia au votat peste 7,4 milioane de români la referendmul din vara lui 2012.

Atunci Crin Antonescu se afla în fruntea celor care îl doreau dus din politică pe actualul șef al statului, acuzându-l de toate relele pământului și fiind acuzat la rândul său, în fața întregului mapamond că este artizanul unei lovituri de stat, un Ianukovici reacționar. De la acel moment însă, președintele PNL și-a schimbat treptat-treptat atitudinea, ajungând, în mai puțin de doi ani de zile, să fie chiar dispus la o înțelegere politică cu Traian Băsescu și partidul său de buzunar.

De altminteri, dacă este să fim obiectivi, trebuie să recunoaștem că actualul șef al statului și președintele PNL au foarte multe în comun. Ambii s-au dovedit a nu avea coloană vertebrală față de partenerii de alianță, ambii s-au întrecut în a da indicații justiției, ambii au promis românilor câte în lună și în stele, pentru ca apoi să se dezică nonșalant de angajamentele asumate. Așadar, o apropiere între Crin Antonescu și Traian Băsescu ar fi cât se poate de firească din perspectiva asemănărilor între cei doi lideri.

Singura problemă care mai rămâne este ce va spune electoratul în condițiile în care o astfel de alianță ar fi formalizată, ținând cont că injuriile publice pe care cei doi și le-au adus de-a lungul timpului, sau angajamentele la necolaborare sunt încă proaspete în memoria publică. Crin Antonescu speră însă că, odată cu trecerea timpului, amintirea acestor momente se va estompa, iar românii se vor obișnui încet-încet cu ideea unei astfel de cumetrii. Motiv pentru care, președintele liberal temporizează asumarea publică a relației clandestine cu Traian Băsescu, dar o recunoaște indirect prin purtători secunzi de mesaj, cu argumentul că refuzul unei colaborări ar fi un lux pe care un partid aflat în opoziție nu și l-ar putea permite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 feb, 2014
maria
Esti plina de ura , Alexandra Radu , de ce mereu ili criticati pe Basescu , santeti ,, lipitoarele " antenei 3 ...
Ponta este cel mai ,,destoinic" politician , cum a aratat Banciu in cartea sa , toate paginile sant albe .....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ