Domnule Băsescu, merită candidatura Elenei Udrea la preşedinţie sacrificarea relaţiei cu FMI?

| 12 feb, 2014

Pe zi ce trece, iresponsabilitatea de care Traian Băsescu dă dovadă capătă dimensiuni din ce în ce mai îngrijorătoare. Dincolo de implicarea sa neconstituţională în construcţia unui nou partid prezidenţial, în care au intrat deja mai mulţi dintre consilierii săi şi majoritatea celor care i-au rămas loiali în PDL, şeful statului a făcut tot ce îi stă în putere pentru a bloca activitatea executivului.

Una din cele mai mari bătălii pe care Traian Băsescu le-a început împotriva guvernului Ponta este cea legată de majorarea cu 7 eurocenţi pe litru a accizei la carburanţi. Măsura fusese negociată cu Fondul Monetar Internaţional, dar la finalul lui 2013 executivul a decis amânarea aplicării sale în cazul benzinei până la 1 aprilie. Văzând oportunitatea de a exploata într-o manieră populistă acest subiect, Traian Băsescu a ţinut să se opună unei taxe pe care Guvernul a susţinut-o tocmai pentru a aduce un venit bugetar suplimentar, necesar finanțării altor măsuri sociale și investiționale. Puţin a contat pentru şeful statului că majoritatea analiştilor au caracterizat noua acciză ca nefiind de natură să crească semnificativ preţul carburanţilor ca urmare a evoluţiei preţului modial al petrolului. Tot de această taxă se leagă şi memorandumul cu FMI, care trebuie semnat de şeful statului pentru a intra în şedinţa board-ul Fondului.

Ultimul episod al acestei confruntări s-a desfăşurat luni, când premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele își menține poziția și nu este dispus să semneze memorandumul cu FMI. Anterior, surse oficiale declaraseră că preşedintele va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, lucru cu care executivul a fost de acord. Astfel, ţara noastră se găseşte în situaţia paradoxală în care are în desfăşurare un acord cu Fondul, dar memorandumul nu poate intra în board-ul instituţiei deoarece nu are semnătura lui Traian Băsescu.

Opoziţia continuă a preşedintelui în ceea ce priveşte semnarea memorandumului cu FMI are o evidentă miză electorală, Traian Băsescu încercând astfel să creeze un culoar de atac pentru populari. În ultimele zile, mai mulţi purtători de cuvânt ai acestui partid au repetat mesajele prezidenţiale în ceea ce priveşte introducerea accizei suplimentare. Cea mai vizibilă a fost Elena Udrea, care marţi a declarat că premierul Victor Ponta vrea introducerea accizei la combustibil pentru că are nevoie de bani la buget, dar "în schimb, este dispus să facă o mulţime de pomeni electorale". Mesajul doamnei Udrea, despre care gurile rele spun că şi-ar pregăti candidatura la prezidenţiale, pare copiat din discursul lui Traian Băsescu, lucru ce deja nu ar trebui să mai mire pe nimeni.

Mai grav este însă că, indiferent de lupta politică internă, tactica obstructivă a preşedintelui poate duce avea consecințe dezastruoase pentru România, zdruncinând încrederea pieţelor internaţionale şi a investitorilor în ţara noastră. Iar în ultimă instanță, aceasta înseamnă mai puține locuri de muncă și un cost mai ridicat al datoriei externe pentru cetățean.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 feb, 2014
DiesIrae
UNDE ERATI TOTI CANTAUTORII
Cand Boc, Basescu & Co taiau 25% din toate salariile, 15% din toate pensiile? Acum lesinati de la 43 de bani per litru? Vi se pare ca avem prea putine masini in trafic, postaci dumneavoastra? Dar ca masura e IMPUSA de FMI, in fata caruia si Boc si Basescu LINGEAU pamantul la vremea aia, nu va spune nimic? Chiar sunteti nesimtiti...
12 feb, 2014
cantautor
cand a impus FMI-ul aceasta masura?
cand a taiat toate salariile cu 25%?
cand a taiat pensiile cu 15%
amice,esti neinformat...
insa teleghidat..
12 feb, 2014
Terente pt. mama lu' Distrae
Ba Diestrae, ba cactastrofo !
Ba, linge kur de varan, mai du-te-n hazna si lasa-ne-n pace !
12 feb, 2014
Amanta lu' Dragnea
Traiasca PCR-ul lui Naumovici !
Hei, domnu' ziarist, asculta comanda la mine si n-o lua razna prin balarii, ca te ratacesti ca ISU si SMURD prin Apuseni...1- spui cu o nonsalanta ingrijoratoare pentru functionarea creierului matale ca " cresterea pretului la carburanti nu va fi semnificativa "...deci va fi, mai, inconstientule, iar romanii NU VOR sa plateasca pentru Ponta-Naumovici niciun cent in plus ! De ce n-a venit plagiatorul cu o masura shock : de maine ieftinim carburantii cu 50 eurocenti/l ? Ia gandeste ce s-ar fi intamplat : romanul isi cumpara mai multa benzina, incasarile la buget erau mai mari, lumea era mai multumita, voturile se adunau in urne...dar, daca nu e cap, vai de picioare ! 2- Si inca o chestiune : titlul trebuia pus altfel : " Elena Udrea MERITA sa fie seful PMP, Elena Udrea merita sa fie candidatul la prezidentiale al acestei formatiuni politice, PMP ! "...sau ordinele tale sunt mereu aceleasi, acelea de a lovi cu orice pret amenintarea nr. 1 a Varanului securist, a lui Naumovici si a Crinuletului ?! Latrati inutil, mai catei maidanezi !
12 feb, 2014
Anti Mafia USL
Sustinem PMP avem nevoie de Opoitie!!!
Ce treaba sa aiba candidatura Elenei Udrea cu supraacciza? Este aberant ce scrie domnul autor! Asa ceva n-am mai pomenit!! Adica sa acceptam inrobirea lui Ponta ca sa dea bine la socotelile lui si ale baronilor, iar Presedintele si PMP sa taca, nu? Daca lui Ponta i-a mers cu Blaga, ei uite ca nu-i merge cu adevarata Opozitie prin vocea Presedinteleui si a Elenei Udrea si a tuturor din PMP. Asa-i ca va deranjeaza noul PMP? Asa-i ca va strica socotelile la furat? Ce-a promis Ponta in campanie acum doi ani? Ca va reduce taxele si impozitele, da? Ei, el le-a inmultit si marit pe cele vechi, da? A spus ca vom trai decent, ca nu se va imprumuta NICIODATA la FMI si UE, deoarece va stimula economia interna si ca vom avea 1 milion de locuri de munca, da? Ei, n-am vazut decat: zero investii, zero proiecte de dezvoltare, zero fonduri europene pe noi proiecte, totul este acum, datorita guv Boc. Ponta guverneaza pe munca guv Boc si a celor 6000 de proiecte de dezvolare zonala ale Elenei Udrea , iar Ponta taie panglici uitand sa spuna ca NU are niciun merit!
Asta-i adevarul, nu dezinformarile voastre!!! Gata, nu mai puteti pacali!!! Lumea s-a prins de mafia USL, USD= Voiculescu!! Vor tara cu orice pret, vor sa nu mai poata fi controlati!!! Vor partid unic!!!! Dar noi nu vrem asta si din acest motiv sustinem Opozita, sustinem PMP . E NECESAR FRATILOR un partid adevarat in opozitie!!!!!
12 feb, 2014
cantautor
fac parte din categoria cetatenilor care nu doresc cresterea pretului la combustibil...
efect direct,imi scade puterea de cumparare...
in plus nu stiu unde se vor duce banii din accize...transparent, pentru proiectul X in valoare de Y lei....
nu are nici o legatura cu Udrea,are cu chelnerul...
iar tu n-ai legatura cu ziaristica,ai legatura cu slugarnicia..
12 feb, 2014
Cash
Cum naiba toti tinerii astia,care se pretend ziaristi,s-au transformat in niste "lefegii" care dau in Basescu doar,doar sa le iasa niste bani...Pacat de ei ca sunt tineri si nu au auzit de deontologie profesionala.Ce legatura are candidature lui Udrea la presedentie cu acordul cu FMI???In clipa cand regimul USL se va prabusi(caci va veni si vremea aia)o sa ramana fara job si sa vezi atunci tristete pe ei...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ