DOSARUL MICROSOFT! Traian Băsescu ar fi beneficiat de şpaga din dosarul Microsoft !

| 27 ian, 18:25

Gabriel Sandu, fostul ministru din Guvernul Boc, arestat în Doarul Microsoft, le-a declarat procurorilor că importanți lideri ai  PDL au făcut presiuni asupra lui, pentru a numi pe cine trebuie în anumite funcţii, dar şi pentur a contribui cu milioane de euro la campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Pe lista lui Sandu s-ar afla nume grele din partid, precum Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Elena Udrea.

Potrivit mărturiei lui Gabriel Sandu, care apare în referatul procurorilor, licenţele în dosarul Microsoft s-au dat contra unor sume colosale.

"Imediat după numire am avut o discuţie foarte clară atât cu conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene PDL dintre care îi nominalizez pe următorii: George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova), si cu domnul Cezar Preda, responsabil PDL Brăila. Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari. Pentru asta aşteptările liderilor politici ai PDL era să sprijin campaniile electorale. Gabriel Sandu: S-au exercitat presiuni asupra mea Astfel, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop au fost dispuse ordonate chiar sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv EMIL BOC, ELENA UDREA, VASILE BLAGA, ADRIEAN VIDEANU, RADU BERCEANU, ROBERTA ANASTASE, ALIN ALBU, GH. ŞTEFAN etc. Iar asumarea de către mine a acestor obligaţii viza condiţionarea pentru menţinerea în funcţia de ministru al comunicaţiei şi societăţii informaţionale", este mărturia lui Gabriel Sandu.

"În acest context al presiunilor executate asupra mea, pentru acoperirea de îndată a unor obligaţii financiare necesare campaniilor electorale din 2009, sau nu existau fonduri dinainte pregătite de partid sau persoanele ce susţineau colectarea de bani, m-am întâlnit separat cu fiecare în parte şi la iniţiativa unora dintre ei cu domnii Gh. Ştefan şi Dorin Cocoş. Cei doi mi-au oferit o variantă în rezolvarea deficitului promiţând că-mi garantează asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contribuţiei mele la cele două campanii din anul 2009. Îmi amintesc că fiecare îmi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro, în schimb îmi solicitau să obţin semnăturile necesare aprobării HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achiziţiei licenţelor Microsoft necesare în perioada 2009 - 2012, precum şi să obţin bugetarea aferentă derulării contractului", mai susţine fostul ministru.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Gabriel Sandu a explicat şi cum au fost cheltuiţi banii pentru campania electorală din 2009, a lui Traian Băsescu.

Campania electoral prezidenţială 2009:

PDL - Traian Băsescu:- Aproximativ 1.500.000 de euro, reprezentând 12.000.000 de scrisori electorale, cuprinzând mesajul preşedintelui Traian Băsescu, respectiv plicuri + imprimare + tipar + anvelopare + expediţie poştală.Ştiu cu siguranţă că preţul real al celor 12 milioane de scrisori electorale a fost suma de 1,5 milioane de euro, costul unei bucăţi ridicându-se la 0,15 euro. De această operaţiune de expediţie a scrisorilor, pentru ca acestea să ajungă la timp la alegători, s-au ocupat directorii zonali din Poşta Română.- 100.000 de euro, pungi şi alte elemente de polietilenă personalizate;- Aproximativ 350.000 de euro cash, plătiţi în tranşe succesive direct la casieria PDL Bucureşti, în 4 tranşe, tot pentru această campanie;- 400.000 de euro am plătit cash Robertei Anastase, în 4-5 tranşe tot pentru această campanie;- 100.000 de euro materiale de campanie prezidenţială la Prahova + acţiuni electorale + spectacole.În total, această campanie m-a costat 2.450.000 de euro.

Citeşte şi: Elena Udrea, despre dosarul Microsoft: Sunt informaţii care ar CUTREMURA profund ţara

Referatul întocmit de procurori scoate în evidenţă care era mecanismul şpăgii.

"Cel mai frecvent, mecanismul prin care se efectua aportul la campaniile electorale, era următorul:1. mai întâi costurile de campanii erau achitate din surse proprii sau împrumuturi, chiar şi credite ale furnizorilor de produse/materiale electorale2. ulterior, contributorii îşi recuperau banii sau achitau furnizorii restanţi prin împrumuturi externe cât şi operaţiuni de tip joint-venture (cu termene de ramburasare) cât şi din operaţiuni fiduciare3. într-un pas următor şi prin diligenţele unor persoane calificate şi de încredere, gen Claudiu Florică sau Dinu Pescariu, operaţiunile de împrumut prezentate în pasul anterior, se compensau din sume existente în companii off-shore de tipul societăţii Essim PartnerSursa: declaraţie G. Sandu Cu privire la suma de 7.650.000 USD care a intrat în contul RUNNING TOTAL GRUP s-au stabilit următoarele (n.r. firma lui Nicolae Dumitru Niro):- această societate a fost înfiinţată pentru plata foloaselor necuvenite pretinse de inculpatul Nicolae Dumitru pentru exercitarea traficului de influenţă asupra unor membri ai Guvernului - există suspiciuni cu privire la transferul unor sume de bani cărte SC FIRST ONE COMMUNICATION SRL, societate comunicată de Andronic Dan, cu privire la care există suspiciunea că a efectuat campanii de promovare pentru Grupul Niro şi a fost implicată în strategia electorală a unor partide politice. New Global Investments a fost înfiinţată în vara anului 2006 şi i-a avut fondatori pe Elena Udrea (25%), Dorin Cocoş (25%) şi Niro 95 Impex (50%, firmă controlată de Nicolae Dumitru - Niro). Conform menţiunilor din Monitorul Oficial, la şedinţa din 16 august 2006, Elena Udrea şi Clintemnestra au fost implicate în activitatea acestei societăţi. Urmează a se verifica şi transferurile de bani către această societate", se arată în referatul DNA.

Traian Băsescu ar fi beneficiat de șpaga din dosarul Microsoft. Deoarece rămăseseră de onorat obligaţii financiare încă din anul 2009, doresc să precizez că suma respectivă s-a distribuit după cum urmează: "obligaţii restant, inclusiv compensări ale unor împrumuturi şi cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 şi a celor parlamentare;- obligaţii pentru europarlamentarele din mai - iunie 2009- obligaţii pentru campania prezidenţială din 2009, poate cea mai scumpă dintre toate, deoarece sumele de bani s-au distribuit atât pentru campania proprie a preşedintelui Traian Băsescu, cât şi pe cea a PDL-ului pentru Preşedinte", se mai arată în declaraţia dată de Gabriel Sandu, în faţa procurorilor.

Citeşte şi: Alin Cocoş este audiat de procurorii DNA

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ