DOSARUL MINERIADA: Teodor Mărieş a depus o nouă plângere

| 04 iun, 16:44

Preşedintele Asociaţiei '21 Decembrie 1989', Teodor Mărieş, a declarat joi că a depus la Parchetul General o nouă plângere în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, care este o completare a celei făcute în urmă cu 10 ani.

El a susţinut că s-a prezentat la sediul PÎCCJ, pentru a participa la o întâlnire la Secţia Parchetelor Militare cu procurorii de caz pe dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, transmite Agerpres.

"După opt ani, după ce aceste dosare practic au fost unele mutilate pur şi simplu, mă refer la dosarul Revoluţiei, iar cel al Mineriadei închis definitiv şi irevocabil din punctul sistemului judiciar românesc, din păcate pentru ei, CEDO ne-a dat dreptate şi a obligat statul român la redeschiderea dosarului Mineriadei şi continuarea cercetărilor şi finalizarea lor în ambele dosare. (...) Venim cu o nouă plângere, o nouă completare la plângerea pe care am depus-o în urmă cu 10 ani când am oprit prescrierea în dosarul Mineriadei", a declarat Mărieş.

Preşedintele Asociaţiei '21 Decembrie 1989' a afirmat că regretă faptul că "s-au pierdut opt ani" din punct de vedere al aflării adevărului în aceste două dosare.

"Şi a pierdut istoria României opt ani. Puteam acum opt ani să află adevărul, dacă nu mai repede măcar acum opt ani datorită unor domni procurori la cel mai înalt nivel, aflaţi în funcţie şi în acest moment, care au dat decizii de infirmare a rezoluţiilor date de către generalul Dan Voinea şi care repet au crezut că rămân definitive şi că niciodată nimeni nu va mai putea să le întoarcă. Curtea Europeană a venit, a decis altfel şi tot ei le-au infirmat şi tot aceeaşi Înaltă Curte de Justiţie, care a confirmat rezoluţie de neîncepere a urmăririlor penale, astăzi vine şi spune trebuie redeschis dosarul şi trebuie reluate cercetărilor. Este o înfrângere a justiţiei şi îmi pare rău pentru asta, pentru că dorim ridicarea MCV-ului dar nu se poate ridica cu dosare vechi de 25 de ani", a declarat Teodor Mărieş.

Potrivit acestuia, toate deciziile CEDO spun aceleaşi lucruri, respectiv că nu se poate invoca prescrierea, termenul foarte mare de 25 de ani, amnistia, să se facă anchetă efectivă pentru a se stabili vinovaţii, ca să fie traşi la răspundere, iar victimele despăgubite moral şi material în funcţie de suferinţele şi pierderile pe care le-au avut în acele evenimente.

Întrebat despre ce persoane este vorba, preşedintele Asociaţiei '21 Decembrie 1989' a subliniat că sunt indicate în prima plângere peste 30 de persoane. "Sunt peste 30 de persoane indicate, două sau trei dintre ele au decedat. Am cerut (să înceapă urmărirea penală - n.r.) pentru toţi cei care au fost puşi de noi pe listă undeva în mai 2005, atunci când am oprit prescrierea pentru că survenea prescrierea la 15 ani. Dacă mă întrebaţi de persoane, pot să vă spun că este vorba de şefi de servicii, de foşti prim-miniştrii, fost preşedinte. Pot să vă dau şi nume - Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi mulţi mulţi ofiţeri din poliţie şi din armată care la ordin politic nu au făcut altceva decât să execute ordinele nelegale date de către Ion Iliescu".

Asociaţia "21 decembrie 1989", a informat, într-un comunicat transmis miercuri, că după aproape şapte ani de luptă, în procesul: membrii Asociaţiei '21 Decembrie 1989' versus România, urmaşii eroilor martiri, răniţii, reţinuţii şi luptătorii au obţinut o nouă victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

"În ciuda piedicilor repetate, puse de către sistemul judiciar românesc, pentru 76 dintre membrii asociaţiei, Statul Român a fost obligat să plătească daune de peste 800.000 euro. Decizia CEDO survine în lipsa unei anchete efective cu privire la crimele săvârşite în timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi prin tergiversarea finalizării plângerii depuse de către Asociaţia '21 Decembrie 1989', încă din anul 1990. Reamintim că în data de 4 noiembrie 2014, alţi 34 de membri ai Asociaţiei'21 Decembrie' au câştigat la CEDO. În acest context, menţionăm că Asociaţia '21 Decembrie 1989' este singura organizaţie de revoluţionari ai căror membri au depus şi au obţinut decizii favorabile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", se arată în comunicat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ