Dosarul privatizărilor strategice: Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au interdicţie de a părăsi ţara

| 15 oct, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv miercuri ca foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy să fie judecaţi sub control judiciar în dosarul privatizărilor strategice.

Acceaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Mihai Radu Donciu şi Mihai Dorinel Mucea. Măsura a fost luată de instanţă pentru a preîntâmpina plecarea acestora din ţară înainte de judecarea ultimului termen al dosarului, stabilit pentru 26 noiembrie, şi după ce un alt inculpat, Gabor Kerekes, a părăsit ţara fără încuviinţarea magistraţilor, conform Agerpres.

De altfel, instanţa a dispus arestarea în lipsă a lui Gabor Kerekes, urmând ca pe numele lui să fie emis un mandat internaţional de arestare.

La termenul de miercuri al procesului, preşedintele completului de judecată care se ocupă de acest dosar, Ionuţ Matei, a declarat că la instanţă a fost primit un mail, prin care Gabor Kerekes a anunţat că a plecat în Germania.

Citeşte şi:  CODRUŢ ŞEREŞ: Îmi mut domiciliul în Bucureşti pentru a fi vizitat mai des de familie, dacă voi fi condamnat


Gabor Kerekes se afla sub control judiciar iar printre interdicţiile impuse era şi aceea de a nu părăsi teritoriul României fără încuviinţarea magistraţilor.

'Uitaţi, domnul inculpat ne trimite din Germania un mail prin care ne spune la mişto: pa, pa!', s-a adresat judecătorul Ionuţ Matei către avocatul lui Gabor Kerekes.

În consecinţă, judecătorul a pus în discuţie din oficiu dacă se impune emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Gabor Kerekes.

De asemenea, instanţa va solicita Ministerului de Interne să spună cine este vinovat de plecarea lui Gabor Kerekes din ţară, având în vedere că acesta era dat în consemn la frontieră.


În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat de Înalta Curte la şase ani închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice iar fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy, la cinci ani de detenţie.

Şereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de şase ani. Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracţional.

Alte condamnări: Michal Susak (cetăţean ceh) - 10 ani închisoare (patru ani şi zece luni pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj); Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez) - 9,6 ani închisoare (patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj).

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, 11 ani de închisoare.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit şapte ani de închisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost condamnat la şase ani de închisoare, Gabor Kerekes - cinci ani de închisoare iar cetăţeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA.

De asemenea, ei sunt acuzaţi şi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ