Economica.net: România urcă în primele trei ţări al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est

| 30 aug, 2013

Top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est realizat de Coface plasează România pe locul trei în Europa Centrală şi de Est cu 54 de companii prezentă în clasament. Polonia şi Ungaria domină topul realizat de Coface. Electrica Furnizare a făcut cel mai spactaculos salt, de pe locul 492 pe 167.

TOP 500 Coface - Europa Centrală şi de Est (ECE) înregistrează 10 noi companii româneşti. În topul de anul trecut erau doar 44, dar în cel din 2011 erau 50 de companii, potrivit unui studiu Coface, scrie Economica.net.

România se află pentru prima dată în TOP 3 al ţărilor ECE, după un salt de pe locul 5 şi detronând Ucraina.

În ciuda numărului mai mare de companii în Top 500, veniturile acestora sunt doar cu 11% mai mari decât cele obţinute de companiile de top româneşti cu un an în urmă.

România se plasează pe locul 5 după mărimea totalului veniturilor pe care le-au înregistrat, anul trecut, companiile calificate în Top 500, cu peste 48,5 miliarde de euro (echivalent la cursul din ultima zi din 2012).

România se clasează tot pe locul 5 şi după profitul net înregistrat de companiile sale de Top 500, după o creştere de 37,7%, până la 2,19 miliarde de euro.

Mai mult de o treime din profitul net total al firmelor de top româneşti a fost realizat de OMV Petrom, care a înregistrat anul trecut cel mai mare profit net din istoria corporatistă a României, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro)

Dintre toate cele 500 de companii analizate de Coface, Electrica Furnizare a făcut cel mai spectaculos salt, de pe locul 492 pe 167.

Filiala Ford din România a obţinut a treia cea mai mre creştere de venituri, de peste 210% în 2012 faţă de 2011, fiind depăşită de Volkswagen Group Polska şi Mercedes-Benz Manufacturing Hungary.

Ford a început să producă un nou model la Craiova, B max, vânzările crescând atât pe piața internă, dar în special pentru export, notează autorii studiului Coface.

Companiile româneşti de Top 500 au cu 14% mai mulţi angajaţi.

Numai 2% din forţa de muncă a României lucrează în cele mai mari 54 companii româneşti, care au intrat în TOP 500, realizat de Coface. Din acest punct de vedere România este a 11-a.

Nevoia de finanțare externă a României a rămas ridicată în 2012 (20% din PIB), ca urmare a persistenţei deficitului de cont curent și a amplitudini serviciului datoriei externe. Soldul debitului se ridică la peste 70% din PIB, potrivit Coface

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ