Economica.net: România va da în plus pentru apărare echivalentul a 870 km de autostradă, până în 2017

| 09 sep, 2014

Solicitarea NATO ca ţările din flancul estic al alianţei să cheltuie 2% pentru apărare complică socotelile de la Bucureşti. Va fi nevoie de cheltuieli suplimentare totale pentru apărare de peste 13,9 miliarde de lei, în următorii patru ani.

Suma este de peste două ori mai mare decât cea prevăzută în primăvară, conform planului de a creşte alocaţia bugetară pentru cheltuieli militare cu 0,2% din PIB anual. Cum stau ceilalţi aliaţi din Europa Centrală şi de Est, scrie ECONOMICA.net.

România pare să fi obţinut ceea ce şi-a propus la summit-ul NATO din Ţara Galilor, în materie de garanţii de securitate, dar pe de altă parte, Alianţa a solicitat României să crească cheltuielile pentru apărare, până la nivelul de 2% din PIB, conform angajamentelor.

Bugetele militare ale României ar atinge pragul de 2% din PIB în 2017, dacă, până atunci, am cheltui în plus faţă de estimările iniţiale aproape 14 miliarde de lei, şi în total aproape 41 de miliarde de lei (9,3 miliarde de euro).  Momentan, alocaţiile bugetare pentru Ministerul Apărării se învârt însă în jurul a 1% din PIB.

Produsul Intern Brut (PIB) al României va fi de 778,2 miliarde de lei în 2017, potrivit estimării de primăvară a Comisiei Naţionale de Prognoză. Pentru a ajunge la 2% din PIB, bugetul estimat al Ministerului Apărării Naţionale (MapN) ar trebui să fie de peste 15,5 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), de peste 2,3 ori mai mare decât cel estimat iniţial pentru acel an. Mai mult, bugetul apărării ar fi cu 7,25 miliarde de lei mai mare decât cel rezultat după majorarea cu 0,2% promisă în primăvară.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net.
Tag-uri: MApN, nato, pib
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ