Victor Ponta: Investiţiile publice se fac greu, sunt proceduri lungi şi o boală românească a contestării

| 08 sep, 2014

Victor Ponta a declarat luni că România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului, peste 3 miliarde de dolari pe investiţii publice, însă a precizat că acest lucru este greu de realizat câtă vreme procedurile sunt lungi şi adesea supuse contestaţiilor.

"Cred că cei 2% din PIB pe care trebuie să îi cheltuim în continuare, ca investiţii publice, până la sfârşitul anului, înseamnă enorm de mult: peste 3 miliarde de dolari cu siguranţă şi acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări. Cred că o preocupare deosebită a Guvernului, dar şi a mediului de afaceri trebuie să fie îndreptată spre cauzele pentru care investiţiile publice, investiţii pentru care există acoperire bugetară, se fac atât de greu. Este vorba de proceduri lungi, este vorba despre o boală românească a contestării - nu există niciun fel de procedură care să nu fie contestată - , este vorba despre fuga de responsabilitate a celor care trebuie să ducă aceste proceduri la bun sfârşit şi cred că o colaborare strânsă a mediului de afaceri cu guvernele partenere, pentru a învăţa din experienţa acestora, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii şi pe care nu-i cheltuim din motive procedural birocratice', a spus, luni, premierul Victor Ponta, la seminarul 'Promovarea Parteneriatului Strategic Economic şi Comercial', destinat evaluării impactului modificărilor legislative, organizat de Ambasada Statelor Unite, AmCham şi AMRO în parteneriat cu Guvernul României.

Citeşte şi:  Victor Ponta: Bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie


Victor Ponta a mai spus că scăderea deficitului public la 0,2% din PIB nu este 'o veste atât de bună' pentru economia românească ţinând cont de nevoia acută de investiţii.


'Am mers pe o cale altfel corectă: aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că, în acest an, am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie precum cea românescă, care are nevoie de investiţii, nu cred că este o veste atât de bună', a apreciat prim-ministrul.

La evenimentul de luni, de la Palatul Parlamentului, au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, dar şi asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Asia al SUA, Hoyt Lee.

Tag-uri: AmCham, AMRO, pib, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ