Victor Ponta ia avânt în faţa lui Klaus Iohannis

| 08 sep, 2014

În contextul în care luna august este consacrată în mod tradiţional concediilor şi vacanţelor, nici piaţa sondajelor nu a fost defel prea animată. Odată însă cu intrarea în septembrie şi cu mai puţin de o lună până la startul campaniei electorale, cercetările sociologice ne oferă o radiografie mai fidelă a competiţiei electorale.

Alegeri prezidentiale 2014. Astfel, cel mai recent sondaj Inscop prezintă o primă fotografie electorală de toamnă, cu date cel puţin interesante. Înainte de a observa scorurile pe care le-ar înregistra candidaţii înscrişi în competiţia pentru Cotroceni, trebuie menţionat că cea mai spectaculoasă creștere o înregistrăm pe palierul prezenţie la vot. 55,7% dintre români declară că se vor prezenta în mod sigur la vot (faţă de 48,6% care declarau acest lucru în urmă cu două luni). Cu alte cuvinte, pe măsură ce campania şi scrutinul se apropie, românii intră treptat în atmosferă specifică perioadelor electorale şi par mai dispuşi în a participa la vot.

Klaus Iohannis candidat. Mai departe, dacă luăm în calcul estimarea prezenţi la vot de 55,7% (adică populaţia care afirmă că se va prezenta cu certitudine la urne), Victor Ponta, candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, conduce în clasamentul candidaților la președinție cu 41,1% dintre opţiuni. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL –PNL/PDL) cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) cu 8,1%, Călin Popescu Tăriceanu (PRL) cu 6,7%, Monica Macovei – independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%, Ioan Ghișe – independent (2,1%) și Szilagyi Zolt (0,5%).

Citeşte şi: Sondaj INSCOP. Victor Ponta cu un picior in Cotroceni

Victor Ponta candidat. Şi mai interesantă se arată însă confruntarea în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor. Din cei 55,7% care susţin că merg sigur la vot, într-o finală ipotetică Victor Ponta vs. Klaus Iohannis, candidatul susţinut de majoritatea coagulată în jurul PSD ar obţine 54% faţă de numai 46% în dreptul candidatului ACL. Adică o diferenţă consistentă de 8%.

Candidati prezidentiale 2014. Dincolo de scorul celor doi, mai importantă în astfel de cercetări este tendinţa. Astfel, dacă în sondajul Inscop din luna iulie Klaus Iohannis bifa 47,2% intenţie de vot din total populaţie, în cercetarea din septembrie primarul Sibiului ar acumula numai 46%. În schimb, Victor Ponta, de la 52,8% în iulie a atins borna 54% în septembrie.

Prezidentiale 2014. Desigur, aceste trenduri nu sunt întâmplătoare. Ele sunt consecinţe ale acţiunilor politice şi ale modului în care sunt percepuţi cei doi favoriţi pentru fotoliul de la Cotroceni. În timp ce premierul Ponta este preocupat să ducă la îndeplinire angajamentele asumate în faţa românilor, Opoziţia condusă de Klaus Iohannis şi coordonată din umbră de Traian Băsescu mizează pe sabotaj şi conflict politic. În consecinţă, şi opţiunile de vot ale românilor se cristalizează în funcţie de maniera în care cei doi candidaţi înţeleg să se raporteze la agenda electoratului. Iar până acum, cel care câştigă este Victor Ponta, iar cel care pierde Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, un candidat la prezidenţiale contestat din toate părțile

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ