Ponta îl provoacă pe Băsescu – vom afla dacă președintele a terminat Levantul?

| 08 sep, 2014

Victor Ponta a  publicat pe contul personal o listă cu 12 cărți care i-au plăcut și l-au influențat de-a lungul vremii. Totodată, prim-ministrul a lansat mai departe provocarea către Traian Băsescu, căruia i-a cerut să spună “dacă a mai citit și altceva decât Levantul în ultimii ani”.

Cristi Rogozanu, jurnalist cunoscut românilor mai ales pentru viziunea sa lipsită de compromisuri privind doctrina politică de stânga, a trimis recent mai departe o provocare binecunoscută utilizatorilor de Facebook: aceea de a fi redactată o listă cu cel puțin 10 cărți preferate sau care avut o mare influență asupra vieții.

Către cine a mers această invitație literară? Desigur, către un număr de politicieni români de top: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Elena Udrea, Monica Macovei, Vasile Blaga și Călin Popescu Tăriceanu. Cine a răspuns prompt la această solicitare: se pare că doar premierul Ponta.

Acesta a  publicat pe contul personal o listă cu 12 cărți care i-au plăcut și l-au influențat de-a lungul vremii. Totodată, prim-ministrul a lansat mai departe provocarea către Traian Băsescu, căruia i-a cerut să spună “dacă a mai citit și altceva decât Levantul în ultimii ani”.

Victor Ponta face desigur referire la faptul că în 2005 și în 2009 președintele a numit tot “Levantul” de Mircea Cărtărescu drept ultima carte citită, ceea ce înseamnă că ori a dat un răspuns învățat pe de rost, ori citește foooooarte leeeent.

Prin 2010, chiar și Cărtărescu spunea că se îndoiește de faptul că Traian Băsescu a citit toate cele 200 (doar 200!) de pagini din „Levantul”, dar că probabil „s-a străduit”.

Iar Mircea Badea spunea anul trecut că, din cauza dificultății lecturii versurilor din cartea în cauză, Gigi Becali ar fi trebuit să aibă pedeapsa redusă la un singur an în cazul în care ar fi depus efortul să treacă prin Levantul de două ori.

Așadar, poate că domnul președinte va avea parte de o reducere din start atunci când se va confrunta cu problemele din justiție, după terminarea mandatului.

Totuși, pentru cei curioși, iată lista de 12 titluri publicată de prim-ministru:

·                  Umberto Eco - Baudolino

·                  Mika Waltari - Amanții din Bizanț

·                  Mario Vargas Llosa - Pestele în apă; Mătușa Julia și condeierul

·                  James Clavell - Vârtejul

·                  Frédéric Beigbeder - Iartă-mă, ajută-mă!

·                  John Darwin - After Tamerlane

·                  Amin Maalouf - Stânca lui Tanios

·                  Henry Kissinger - Despre China

·                  Marin Sorescu - Trei dinți din față

·                  Petru Dumitriu - Cronică de familie

·                  Petre Sălcudeanu - Biblioteca din Alexandria

Ce părere aveți despre cărțile nominalizate?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ