ECONOMICA.net: Unitatea 2 de la Cernavodă, repornită de curând are noi probleme

| 05 iun, 2013

Din cauza unor probleme la un transformator, Unitatea 2 de la Cernavodă funcţionează doar la jumătate din capacitate.

Azi-dimineaţă, Reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost descărcat brusc de sarcină cu mai mult de 50%, la doar o zi după ce fusese repornit după revizia anuală de trei ani. Potrivit directorului Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan, ar fi vorba de o problemă la reţeaua electrică din exteriorul reactorului, însă nu atât de gravă încât să justifice oprirea lui. „Ni s-a comunicat că există nişte probleme la un punct cald într-un transformator, la legătura în pământ. E vorba de acel al cincilea transformator care este folosit pe rând de fiecare dintre cele două reactoare şi care acum a cedat”, a explicat Lohan.

Potrivit acestuia, Nuclearelectrica nu a comunicat Dispeceratului când va remedia problema şi va aduce din nou Reactorul 2 la capacitate maximă. La mijloc ar fi vorba de chestiuni financiare.

„Nu vor să comunice pentru că le este teamă că influenţează preţurile de pe piaţă, mai ales de pe PZU(Piaţa Zilei Următoare de pe bursa de energie – n.r.)”.

Directorul general al Nuclearelectrica Daniela Lulache a confirmat, pentru ECONOMICA.net, că există probleme tehnice la reactorul doi care sunt în curs de remediere. "Nu ştim când va fi repus în funcţiune", a declarat Lulache.

Nuclearelectrica produce acum circa 1.000 de MWh, faţă de un normal de 1.400 de MWh. Deficitul de producţia din sistem a fost acoperit de Hidroelectrica.

În ultimul an, problemele s-au ţinut lanţ de Nucleaelectrica. Compania a înregistrat şapte opriri neplanificate ale unuia din cele două reactoare. Deficitul de producţie a fost acoperit, de fiecare dată, de unităţile termo sau de Hidroelectrica.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ