Emiterea acordului de mediu pentru continuarea lucrărilor de la Cernavodă, sub dezbatere publică

| 07 iun, 2013

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre de Guvern privind emiterea acordului de mediu pentru continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, solicitat de Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A.

Potrivit Notei de Fundamentare, postată pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, Nuclearelectrica, în calitate de titular al proiectului de la Cernavodă, a solicitat emiterea acordului de mediu pentru "Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la C.N.E. Cernavodă".

Acesta reprezintă un proiect de extindere a activităţii de producere a energiei electrice pe baza energiei nucleare, activitate care se desfăşoară în prezent pe amplasamentul C.N.E.Cernavodă.

"Amplasamentul CNE Cernavodă a fost conceput iniţial să găzduiască cinci reactoare tip CANDU 600, fiecare dintre ele estimate la o putere instalată brută de peste 700 MW. Construcţia a fost începută simultan la cele 5 unităţi, strategie care a fost schimbată la începutul anilor 90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Unităţile 1 şi 2 au intrat în exploatare comercială în anul 1996, respectiv anul 2007, celelalte unităţi nucleare rămânând, la vremea respectivă, în conservare", se arată în documentul citat.

Proiectul pentru care s-a solicitat avizul de mediu reprezintă o continuare a lucrărilor începute anterior. Stadiul de realizare a acestora arată că pentru Unitatea 3 (U3) atât lucrările de construcţii civile nucleare, cât şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare în proporţie 49%. În cazul Unităţii 4 (U4), construcţiile civile sunt realizate în proporţie de 15%.

Din informaţiile publicate în Nota de Fundamentare reiese faptul că proiectul a fost evaluat de către Comisia Europeană din punctul de vedere al cerinţelor specifice din Tratatul Euratom. În acest sens, au fost analizate a aspectele referitoare la finanţarea proiectului, alimentarea cu combustibil, alimentarea cu apă de răcire, combustibilul uzat şi managementul deşeurilor radioactive, finanţarea dezafectării şi a managementului deşeurilor şi securitatea nucleară şi protecţia fizică.

Toate informaţiile referitoare la acest subiect sunt publicate, spre dezbatere publică pe site-ul MMSC, iar eventualele propuneri(opinii) sugestii pot fi transmise până la data de 14 iunie 2013, la sediul ministerului - Direcţia Evaluare Impact şi Controlul Poluării, prin fax sau pe e-mail.

Conform unei HG, Executivul a adoptat emiterea acordului de mediu pentru proiectul "Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la C.N.E. Cernavodă".

În prezent, pe amplasamentul CNE Cernavodă, sunt în funcţiune Unităţile 1 şi 2, Unităţile 3 şi 4 sunt planificate să fie finalizate la nivelul anilor 2019, respectiv 2020, iar Unitatea 5 se află în conservare.

Guvernul României a stabilit ca finalizarea Unităţilor 3 şi 4 din Cernavodă să se realizeze prin atragerea de fonduri de finanţare asigurate şi de investitori privaţi, în sistemul de parteneriat public - privat. Compania de proiect S.C. EnergoNuclear S.A. este responsabilă cu finalizarea Unităţilor 3 şi 4 şi punerea lor în funcţiune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ