O veste bună pentru industrie: Guvernul a aprobat reeșalonarea certificatelor verzi

| 05 iun, 2013

Această măsură va avea un efect pozitiv în special asupra industriei.  Ordonanță aprobată de Executiv presupune economii de ordinul zecilor de milioane de euro pentru marii consumatori industriali, ceea ce se traduce prin păstrarea multor locuri de muncă.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Conform acestui act normativ, producătorii de energie regenerabilă iși vor putea recupera certificatele verzi reeșalonate începând cu 31 martie 2017, pentru centrale hidro și panouri solare, și 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Practic Guvernul nu elimină certificatele verzi, ci diminuează numărul lor până în martie 2017 respectiv ianuarie 2018, urmând ca după aceste date, producătorii de energie verde să își poată recupera și restul de certificate ce le-ar fi fost alocate în această perioadă.

Această măsură va avea un efect pozitiv în special asupra industriei. Pentru a înțelege mai bine, voi explica cum funcționează sistemul. În momentul de faţă România are una din cele mai bune scheme de sprijin prin certificate verzi a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Astfel, fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un număr de certificate verzi, în funcţie de cantitatea de energie pe care o produce şi livrează în reţea. Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată din surse regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli, ceea ce înseamnă că aceste costuri ajung la consumatorul final.

Dacă pentru un consumator casnic această sumă nu este mare, gândiți-vă cât plătește un combinat metalurgic. În 2012, românii au plătit în plus la factura de energie electrică în jur de 45 lei/MWh, în contul certificatelor verzi. Întrucât în 2013 s-a constatat o creştere accelarată a centralelor electrice care utilizează energie eoliană şi energie solară, numărul de certificate verzi acordate ar creşte semnificativ, la fel şi factura pentru energia electrică. Din calculele ministerului Economiei, impactul în factura la consumatorul final este între 60 lei/MWh şi 100 lei/MWh. Cei de la Sidex Galați au plătit de la începutul anului undeva în jurul a 60 de milioane de euro, numai pentru certificate verzi! Așadar, această ordonanță presupune economii de ordinul zecilor de milioane de euro pentru marii consumatori industriali, ceea ce se traduce prin păstrarea multor locuri de muncă.

În ultimii ani România a devenit un adevărat El Dorado pentru investitorii în energie verde. Acest lucru s-a datorat în mare parte celei mai generoase scheme de ajutor prin certificate verzi, dar și prețului acestora, reglementat la maximum 55 de euro de către ANRE, unul din cele mai bune din Europa. Toate acestea au permis investitorilor să își recupereze investițiile în 4-5 ani, lucru aproape imposibil în restul Europei, iar noua ordonanță le cam strică planurile.

Așa cum a declarat primul-ministru, în ultimii șapte ani prețul energiei electrice în SUA a scăzut cu 4%, în timp ce în Europa a crescut cu 38%. Dacă dorim să mai avem industrie nu doar în această țară, ci în Europa, trebuie să căutăm soluții pentru a ieftini energia, iar reeșalonarea certificatelor verzi este una din ele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ