Energia verde produce și poluare

| 17 ian, 2014

În contextul în care președintele Băsescu a trimis spre reexaminare Parlamentului Legea de aprobare a ordonanţei prin care se amână o parte a subvenţiilor pentru energia regenerabilă, dezbaterea despre măsura în care România ar trebui să încurajeze acest tip de energie a fost relansată.

La fel ca în întreaga Europă, și la noi argumentele susținătorilor energiei regenerabile vizează în mod special caracterul prietenos cu mediu, în ideea în care susținerea producției din surse ”verzi” ar avea un impact de reducere a poluării rezultate. Cu toate acestea, contrar opiniei care s-a încetățenit, stimularea producției de energie regenerabilă poate duce, în mod paradoxal, la creșterea emisiilor de dioxid de carbon.

La ora actuală, ca urmare a impactului stimulativ pe care l-a avut schema de subvenționare a producției de energie electrică ”verde” pe care autoritățile au mers până la jumătatea anului 2013, acest sector a luat un avânt considerabil și, implicit, și cantitatea livrată pe piață de către producătorii de energie regenerabilă a crescut de la an la an. În 2013, spre exemplu, producţia realizată în centralele eoliene s-a dublat, ajungând la 4,2 TWh, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, pe fondul ieșirii din insolvență a Hidroelectrica și a unui an favorabil din punct de vedere hidrologic, s-a majorat considerabil și cantitatea de energie din surse hidro aflată la comercializare în piață.

În aceste condiții, producătorii de energie termică au mari probleme, numai Complexul Energetic Oltenia raportând o scădere de aproximativ 10 procente din cota de piață pe parcursul anului 2013. Mai mult, pe lângă reducerea producției, termocentralele s-au mai confruntat și cu un alt fenomen: opririle și pornirile dese ale activității.

Spre deosebire de energia din surse convenționale, producția de energie regenerabilă depinde de condițiile meteorologice. Când este vânt, eolienele merg la turație maximă, reducându-și însă substanțial producția atunci când atmosfera este calmă. Or, în contextul ponderii semnificative a acestor producători în sistemul energetic național, și cantitatea de energie regenerabilă aflată în piață cunoaște fluctuații majore. Iar aceste fluctuații au trebuit să fie acoperite de termocentrale fiind dese situațiile în care activitatea a fost sistată, pentru ca ulterior să fie reluată.

Numai că, aceste opriri și porniri dese conduc la creșterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Astfel, conform lui Laurențiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, doar pentru acest producător fiecare grup energetic a produs în mod suplimentar un total de 600.000 de tone de dioxid de carbon. „Noi am făcut un studiu la termocentrala Işalniţa şi am constatat că se emiteau în atmosferă 330 grame de CO2 la un kWh produs atunci când grupurile funcţionau la capacitatea maximă, dar se ajungea la 400 de grame pe un kWh produs atunci când funcţionau descărcat“, a explicat acesta.

Se dovedește astfel că dezvoltarea prea puternică a sectorului de energie regenerabilă poate avea un impact defavorabil asupra mediului. Ceea ce este în fond un argument suplimentar în favoarea redimensionării schemei de sprijin pentru producătorii de energie verde.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ