Este Consiliul Fiscal reprezentantul opoziției din România?

| 01 noi, 2013

Absorbția fondurilor europene este poate domeniul în care România a făcut cele mai mari progrese în ultimul an și jumătate. De la o rată de absorbție pe care până și președintele Comisiei Europene o califica drept dezastruoasă, România a ajuns efectiv să fie performera Uniunii, cu o creștere de 75% în primele nouă luni ale anului 2013 față de încasările aferente perioadei 2007-2012.

Mai exact, dacă în mai 2012 se înregistra o rată de absorbție de numai 7%, la sfârșitul lunii octombrie 2013, s-a reușit depășirea pragului de 25%. Ca urmare, conform datelor statistice puse la dispoziție de Ministerul Fondurilor Europene, suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare a ajuns la peste 4,9 miliarde de euro, din care 2 miliarde doar în 2013.

Cu toate acestea, Consiliul Fiscal este nemulțumit de ceea ce se întâmplă pe zona fondurilor europene. Astfel, în aceeași zi în care ministrul Teodorovici anunța creșterea ratei de absorbție peste nivelul de 25%, instituția a găsit cu cale să observe că procentul reprezintă mai puțin de jumătate din ținta pe 2013.

"Consiliul fiscal are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza ţinta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, în condiţiile în care, cu trei luni înainte de finele acestuia, nivelul intrărilor (5,03 mld. lei) reprezintă mai puţin de jumătate din suma estimată pentru întreg anul (12,15 mld. lei), iar estimările guvernamentale cu privire la performanţa de absorbţie au fost sistematic mai mari decât realizările", avertizează Consiliul Fiscal.

Dincolo însă de această viziune pesimistă asupra evoluției absorbției fondurilor europene, Consiliul Fiscal nu spune nimic despre performanțele indiscutabile înregistrate în ultima perioadă. Or, privind din perspectiva creșterii exponențiale de care pomeneam chiar în debutul acestei analize, atingerea țintelor stabilite în domeniul absorbției banilor de la Uniunea Europeană sau, cel puțin apropierea substanțială de acestea, nu mai este deloc atât de imposibilă pe cât preconizează Consiliul Fiscal.

Altfel spus, poziția critică a Consiliului este nu doar nejustificată, ci și în mod evident răuvoitoare. ”Specialiștii” Consiliului par să caute cu tot dinadinsul nod în papură cabinetului condus de Victor Ponta în ceea ce privește fondurile europene, deși poziția lor nu poate fi susținută cu argumente.

Consiliul Fiscal ridică astfel mingea la fileu unei opoziții care, în mod normal, nu ar avea nicio legitimitate să critice performanțele cabinetului Ponta într-un domeniu în care, atât timp cât s-a aflat la guvernare, și-a dat pur și simplu măsura incompetenței. Asistăm astfel la o tristă demonstrație de partizanat politic din partea unei instituții care, de principiu, ar trebui să joace un rol esențial în formularea unor politici publice obiective și echilibrate în domeniul economico-fiscal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
cantautor
cei din CF sunt dupa tine"specialisti"..
in schimb ,tu esti indubitabil "calificat"..
iata un motiv,printre altele,de ingrijorare:
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Medias, ca "Romania va trebui sa plateasca CE, pentru deficiente in sistem, peste un miliard de euro", datoria "imensa" fiind preluata de catre bugetul de stat si aparand, automat, la deficit in raportul FMI, relateaza Mediafax.
Potrivit acestuia, suma reprezinta 5% din alocarea financiara actuala, fiind "o suma imensa", preluata de catre bugetul de stat.
"Nu puteam lasa primarii sa plateasca pentru chestiuni facute sau datorate sistemului de stat. Faptul ca acei primari au dat drumul la o licitatie pentru care au avut aprobare de la Agentia Nationala de Achizitii sau de la o structura de management a statului, nu puteam sa ii imputam acestei primarii un astfel de cost", a declarat Teodorovici.
Potrivit Ministrului Fondurilor Europene, preluarea acestei datorii de catre bugetul de stat "creeaza mari dificultati, pentru ca suma asta este automat pe deficit".
......cand vorbim de Romania ,fii obiectiv,mai inainte de a fi membru de partid...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ