Europarlamentare 2014: Est-europenii sunt campionii absenteismului la vot

| 25 mai, 2014

Europarlamentare 2014. Alegătorii din statele est-europene nu se înghesuie să voteze la scrutinul europarlamentar, pe care-l consideră de importanţă secundară, fără prea mare interes pentru viaţa lor de zi cu zi, conform AFP.

"Nu va fi o dramă dacă rata participării nu trece de 20%', a declarat vizibil resemnat premierul polonez Donald Tusk. Dar 'ar fi rău ca Polonia să fie lanterna roşie", a adăugat premierul polonez la ieşirea de la vot.

La europarlamentarele din anul 2009 rata absenteismului a fost în Polonia de 75%. Polonezii 'nu observă că ceea ce se întâmplă în Parlamentul European are vreun impact asupra vieţii lor. Cunoaşterea instituţiilor europene este foarte slabă', notează un analist politic polonez. Dar şi 'proasta calitate' a candidaţilor, 'cărora nu le pasă decât de propria lor carieră', joacă un rol important în ochii electoratului, declară pentru AFP un alegător polonez, care mărturiseşte că nu are încredere în cei care ar urma să ajungă la Strasbourg. În opinia unui alt alegător polonez, aceste alegeri 'nu ajută decât la umplerea buzunarelor eurodeputaţilor'.

În România, menţionează AFP, sondajele prognozează o prezenţă la vot de circa 30%, în anul 2009 aceasta fiind de 27%.

Pe ansamblul ţărilor est-europene membre ale UE din 2004 sau 2007, care aleg împreună 199 din cei 751 de eurodeputaţi, procentul celor care nu s-au prezentat la vot în 2009 a fost de 67%, în timp ce în statele vest-europene de numai 48%. Conform sondajelor, acum situaţia ar putea fi asemănătoare, iar recordul negativ va aparţine din nou Slovaciei, unde scrutinul s-a desfăşurat sâmbătă.

Potrivit unor estimări neoficiale, numai 13-15% dintre slovacii cu drept de vot s-au prezentat la urne, mai puţin chiar faţă de procentele din 2009 (19,64%) şi 2004 (16,97%). 'Majoritatea populaţiei crede că Slovacia a beneficiat de pe urma aderării la UE cu zece ani în urmă, odată cu libertatea de circulaţie şi moneda unică, şi în consecinţă estimează că nu mai este necesar să voteze pentru a confirma aceste avantaje', explică un analist local.

Şi alegătorii din Republica Cehă văd în alegerile pentru Parlamentul European un scrutin de importanţă secundară, pentru că politica europeană li se pare prea îndepărtată de cea naţională', notează un politolog de la Praga. Potrivit unui sondaj, 49% dintre cehi sunt de părere că aderarea ţării lor la UE în 2004 nu se reflectă deloc în viaţa de zi cu zi. De asemenea, interesul pentru aceste alegeri este 'scăzut întrucât candidaţii aleşi sunt de obicei politicieni de rangul doi', explică un sociolog ceh, care sesizează faptul că 'atunci când un partid vrea să scape de cineva, îl trimite la Bruxelles'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ