EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Subiectele şi baremul la matematică

| 27 iun, 2013

Evaluare Naţională 2013. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut joi, sub supraveghere video, proba de matematică din cadrul evaluării naţionale. Notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a vor conta la admiterea la liceu. La proba de matematică elevii au avut de rezolvat varianta 3, scire RTV.NET.

Evaluare Naţională 2013. Proba de matematică a început la ora 9.00, după extragerea plicului cu varianta de subiecte. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au avut de rezolvat, joi dimineaţa, subiecte pregătite de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) pentru evaluarea națională.

Proba scrisă de matematică a avut trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinţe.

VEZI AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ - EVALUARE NAŢIONALĂ 2013

VEZI AICI BAREMUL DE CORECTARE PENTRU SUBIECTELE LA MATEMATICĂ - EVALUARE NAŢIONALĂ 2013

La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operaţiilor care 4x4+10, cât este numărul "a" dacă a/6=5/2, precum şi perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.

Subiectul II avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: "Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?".

Tot la subiectul II, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2.

Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Afişarea primelor rezultate este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 2 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 3 iulie.

Acesta este al doilea an în care elevii vor susţine probele în săli de examen supravegheate cu camere video.  Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în două ore.

Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

În 2012, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să obţină media 5. Pentru susţinerea celor trei examene de la Evaluarea Naţională 2012 (examenele de Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică) au fost înscrişi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au susţinut probele au contestat notele primite.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ