EXCLUSIV. Casa de avocatură a Alinei Gorghiu, CONTRACTE de la consilierul AVAS Alina Gorghiu

| 26 mar, 17:26

Alina Gorghiu se delimitează de contractele pe care casa de avocatură din care a făcut parte le-ar fi avut cu societăţi de stat, spunând că ea s-a retras din 2007. Liderul PNL a omis însă să spună că societatea de avocaţi la care a fost asociat a primit contracte de la AVAS în perioada în care Alina Gorghiu era consilier al preşedintelui instituţiei, Teodor Atanasiu.

Alina Gorghiu a luat poziţie imediat miercuri, după ce Dan Şova a dat de înţeles că, pe vremea când avea cabinet de avocatură, actualul co-preşedinte al PNL  ar fi reprezentat statul (Electrica) în procesul cu complexul Turceni.

"Din păcate domnul Șova se agață de numele meu, crezând că așa poate capta bunăvoința senatorilor liberali. Le-am transmis din nou acestora să voteze la vedere, să nu se lase intimidați de folosirea numelui meu. Din data de 17.07.2007 (informația poate fi verificată oricând la Baroul București) nu mai fac parte din firma de avocatură, ca atare nu am semnat sau reprezentat nicio companie în litigiul menționat de domnul senator Șova", a menţionat Alina Gorghiu într-o declaraţie de presă.

Firma de avocatură la care face referire Alina Gorghiu este SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii. Într-adevăr, în declaraţia de interese depusă la începutul mandatului de deputat, pe 12 decembrie 2008, Alina Gorghiu nu mai trece calitatea de asociat la firma respectivă, ci doar la SC Gorghiu şi Asociaţii – Servicii de Consultanţă SRL.

Mai mult, data de 17 iulie 2007, la care spune că a ieşit din firma de avocatură, coincide cu ziua în care a devenit consilier al preşedintelui AVAS (pe vremea aceea Teodor Atanasiu, actual membru în conducerea PNL). Alina Gorghiu a fost consilierul preşedintelui AVAS până pe 1 decembrie 2008, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Chiar dacă Alina Gorghiu s-a retras temporar din SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii (pentru că a revenit în a doua parte a lui 2010, conform declaraţiilor de interese depuse ulterior), cabinetul de avocatură a continuat să funcţioneze. Mai mult, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii a primit contracte de la AVAS, instituţie la care Alina Gorghiu îndeplinea funcţia de consilier al preşedintelui.

Potrivit unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru din 2009, în urma unui control efectuat la Institutul Naţional al Lemnului, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii a profitat de pe urma colaborării cu AVAS.

“Precizăm că SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii are printre asociaţi şi pe doamna Gorghiu Alina Ştefania, care la data de 17.07.2007 a fost numită consilier în casdrul corpului de consilieri al preşedintelui AVAS, dl. Teodor Atanasiu. De asemenea, menţionăm că AVAS a încheiat în perioada 2007-2008 cu SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii un număr de 4 contracte de asistenţă juridică a căror valoare a onorariului achitată de AVAS a fost de 53.000 euro + TVA, conform notei FN primite de la DGJ a AVAS”, se arată în raportul Corpului de Control.

Citeşte şi: PNL încearcă să ASCUNDĂ implicarea Alinei Gorghiu în cazul Electrica

Devalizarea Institutului Naţional al Lemnului

În afară de cele patru contracte menţionate, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii a mai beneficiat de încă un contract de reprezentare juridică primit în braţe de la AVAS-ul condus de Teodor Atanasiu. Este vorba de apărarea intereselor Institutului Naţional al Lemnului (INL), companie aflată în portofoliul AVAS.

După cum reiese din raport, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii nu numai că nu a apărat interesele INL, dar a şi contribuit la distrugerea acestuia, miza fiind una imobiliară – institutul este situat într-o zonă foarte scumpă a Bucureştiului, lângă Hotel Caro (str. Fabrica de Glucoză). Un raport de evaluare din 2007 estima valoarea de piaţă a INL la 106 milioane de lei (31 milioane de euro), adică de opt ori mai mult decât valoarea datoriilor INL la buget (13 milioane de lei).

În rezumat, INL acumulase datorii către bugetul de stat de 13 milioane de lei, iar Administraţia Financiară instituise sechestru. În mod miraculos, a apărut cineva, persoană fizică, Baaklini Said (urmărit şi arestat pentru evaziune fiscală), care a plătit din banii săi datoria INL către bugetul de stat (fără să existe niciun raport juridic între Baaklini Said şi INL). Imediat după asta, persoana fizică a devenit deţinătoarea creanţei şi a cerut executarea INL. Totul, cu acordul SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii, se arată în raportul Corpului de Control:

“Prin hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 9/05.05.2008 se constată calitatea de creditor a domnului Baaklini Said, aşa cum reiese şi din opinia legală a SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii, precum şi din scrisoarea transmisă de acţionarul unic AVAS”.

Mai departe, pe 24.04.2008, INL încheie un contract de un an pentru asistenţă juridică cu SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii, care insistă că noul creditor al institutului este persoana fizică Baaklid Said, cel care plătise datoriile INL către buget.

Baaklid Said deschide proces la tribunal pentru a-şi recupera datoria şi câştigă. Cum? Prin neprezentarea avocaţilor părţii adverse, adică a SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii.

“Conform menţiunilor făcute în dispozitivul sentineţi comerciale nr. 9950/29.09.2008 pronunţată în dosarul nr. 28129/3/2008, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii, ca apărător al INL, nu s-a prezentat în data de 29.09.2008 la Tribunalul Bucureşti Secţia a VI-a Comercială, când au avut loc dezbateri şi s-au formulat concluziile pe fond, admiţându-se cererea formulată de Baaklini Said, în defavoarea INL”, precizează raportul.

Între timp, conducerea AVAS a fost schimbată, iar noul preşedinte, Mircea Ursache, la începutul lui 2009, “mandatează reprezentanţii AVAS în CA al INL să rezilieze contractul de asistenţă juridică încheiat cu SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii şi să adopte măsuri urgente pentru a asigura continuitatea asisţei juridice a INL în litigiile aflate în derulare, fără încheierea unui contract cu statut de abonament”.

Prea târziu însă, răul fusese făcut, iar procesul pierdut. După sentinţa tribunalului, SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii a înaintat o cerere de anulare, însă a fost repinsă.

Acum, Societatea Civilă de Avocaţi Gorghiu, Pop şi Asociaţii nu mai există. Ea a apărut în declaraţiile de interese ale Alinei Gorghiu până la sfârşitul lui 2012, pentru ca, începând din 2013, co-preşedintele PNL să-şi deschidă Cabinet Individual de Avocat Gorghiu Alina Ştefania.

Citeşte şi: Dan Şova a surprins în Parlament. Declaraţia cu care o trage în jos pe Alina Gorghiu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 mar, 22:11
Gruescu Aurel
MIZERABILII NOULUI PNL, CARE VOR SA CONDUCA TARA ???????
CE ZICE PRESEDINTELE, POATE " GHINION" PENTRU ALIENUTA, SAU STAREA LUCRULUI BINE FACUT, CA V-TI LUAT TARA INAPOI ?????
27 mar, 13:50
gica
alinuta....cinstita ....
Ce surprize produce d-na sefa la pnl-ul nou ...mare fas johanist .....si mincinoasa si in conflict de interese si ....una dintre cei care au devalizat averea statului. !!..pe asta o vede presidentul ...viitorul tarii ..sau e un instrument deja stricat si dogit....??
27 mar, 10:19
BRATIANU din mormant
Aceasta femeie Gorghiu, deghizata in mod sinistru, in politiciana pnl-ista, reprezinta un pericol social pt Romania, egal cu Basescu&Co. Femeia avocata de doi bani gauriti, partasa la jaful aplicat de arabul Said, deci, aceasta Gorghiu tradatoare si lacoma animalic de bani, trebuie sa dispara (alo, dle. Johannis) din sefia pnl-istilot. Speram s-o vdeme si pe complicea arabilor in Romania, in catuse, dusa cu duba la parnaie.
27 mar, 11:20
Av.Abraham Mundialul
citesc cu regret postarea dumneavoastra..
sa inteleg ca Bratianu Ion,liberalul de dupa 1990,poreclit Cartof ,s-a stins?
27 mar, 08:46
cantautor
EXCLUSIV. Casa de zgomote si petarde a lui Sebastian Ghita, executa la rugamintea lui Ponta,toti adversarii politici..
ce ne transmite indirect Bogdan Pacurar:toti sunt hoti...
Ce daca la arestarea lui Sova,s-a incalcat Constitutia?
ce,Constitutia este marcaj de pietoni?
27 mar, 07:51
Andrei Pop
MUZEUL LUVRU-sectiunea arta PSD-Olt
Noi date în dosarul fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, plasat joi seară în arest la domiciliu pentru fapte de corupție. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit, în urma unor percheziții efectuate joi în București și județul Olt, peste 90 de tablouri care i-ar aparține lui Vâlcov, potrivit informațiilor prezentate în exclusivitate în cadrul emisiunii ”Actualitatea românească” de pe B1 TV.

Astfel, procurorii anticorupție au găsit 94 de tablouri celebre care i-ar aparține fostului ministru și care ar fi fost ascunse la rude și la prieteni. Potrivit informațiilor citate, picturile ar fi fost ascunse în pereți, anchetatorii fiind nevoiți să spargă sau să decupeze pereții locuințelor percheziționate. Cele 94 de tablouri ar fi fost găsite la patru adrese.

Trei dintre tablouri ar fi semnate de Pablo Picasso. De asemenea, alte tablouri sunt semnate de nume ca Renoir, Tonitza și Grigorescu.
27 mar, 10:59
Luchian
Esti pe varianta falsa
Muzeograful era la PDL pe vremea cand acumula banii pentru achizitionarea operelor de arta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ