EXCLUSIV! De ce este mândră Elena Udrea. Cifrele spun totul

| 26 feb, 19:33

Elena Udrea, cel mai mediatizat personaj politic al începutului de an, aflată în spatele gratiilor pentru mită în dosarul Gala Bute, s-a declarat mândră de realizările ei din timpul guvernării Boc. Obiectiv.info prezintă cele mai importante cifre pe turism din mandatul Elenei Udrea. Datele sintetizează un tablou general care arată că "performanţele" clamate nu se regăsesc în realitate.

Sunt mândră de ce am realizat ca ministru. Îmi pare rău că aceste lucruri sunt puse sub semnul întrebării din cauza unora care nu au înteles care a fost rolul lor într-un minister”, a declarat Elena Udrea înainte să intre pentru a doua oară în arest, în dosarul „Gala Bute”.

Citește și: Elena Udrea îşi laudă mandatul

Fostul ministru are o părere bună despre activitatea ministerială, dar care au fost în realitate rezultatele pe care le-a înregistrat Elena Udrea în fruntea unuia din cele mai bogate ministere din guvernarea Boc?

 

Elena Udrea şi frunza de milioane de euro

Realizarea şi promovarea brandului turistic al României a fost unul din cele mai importante şi mediatizate proiecte din palmaresul Elenei Udrea în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar acesta este pe cale să-i aducă şi o condamnare pentru luare de mită.

Citeşte şi: Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul Gala Bute

Lansarea cu mare fast a brandului turistic al României, defăşurat la Shanghai, a fost pusă sub semnul eşecului încă de la prima apariţie.

Bloggerul piticu.ro (Cristi Dorombach) arunca bomba în legătură cu noua imagine turistică a României. Logo-ul brandului de ţară al României a fost copiat dintr-o bază de imagini, unde costa 250 de dolari. Realizarea brandului turistic, făcută de asocierea THR-TNS, a costat aproximativ 900.000 de euro. De altfel, scandalul privind brandul turistic al României a început încă din timpul licitaţiei (2009), iar alegerea câştigătorilor a fost aprig contestată de comunitatea specialiştilor în brand.

Jurnalistul de la care a pornit dosarul Gala Bute, Cătălin Tolontan, scria în 2010 că poziţionarea care rezulta din branding are foarte putina legatura cu obiectivele turistice asumate de Guvern prin Master Planul pentru dezvoltarea turismului în perioada 2007-2026.

 

În 2016 turismul ar trebui să ajungă la 7 miliarde de euro

În strategie se defineau punctele tari şi slabe ale turismului. La regiuni cu potenţial, primele trei enumerate sunt: “Litoralul Mării Negre, Delta Dunării şi Bucureştiul”. Despre turismul de aventură se spune: “Majoritatea turiştilor de sport/aventură se încadrează în grupa de vârstă tânără, adică 18-45 de ani, care vin în vizită în medie timp de 3 zile”.

Ţintele guvernanților erau ambițioase, iar pentru 2011 aceștia vizau venituri de nu mai puţin de 4,5 miliarde de euro din turism (4,3% din PIB), iar în 2016 de 7 miliarde de euro.

 

Ce arată datele Institutului Naţional de Statistică

După şase luni de la lansarea brandului turistic, la sfârşitul anului 2010, România înregistra 747.496 de turişti străini, care lăsau în ţară peste 3,7 miliarde de lei. Practic, turiştii străini au cheltuit în 2010 aproximativ 886 milioane de euro (la un curs mediu al euro de 4,2 lei, conform BNR). Pe tot anul, numărul turiştilor străini a fost de aproape 1,3 milioane.

Datele INS, arată că în 2010 fiecare turist străin a stat în medie în România două zile şi a cheltuit 2.771 de lei.

În 2011, turiştii străini au cheltuit peste 943 de milioane de euro în România, iar fiecare dintre cei peste 1,5 milioane de turişti străini a lăsat în medie aproximativ 2.600 de lei.

Raportat la estimările din Master Planul pentru dezvoltarea turismului in perioada 2007-2026 asumat de Guvern diferenţele sunt considerabile. În 2011, turiştii străini ar fi trebuit să lase în visteria ţării 1,7 miliarde de euro, aproximativ dublu faţă de cât s-a încasat în mod real.



Cifrele care arată performanţa României în turism

Număr de turiști străini/an

Cheltuieli totale turiști străini/euro

Buget mediu turist străin/euro

747496 (iulie-decembrie 2010)

886 milioane

659

1514781 - 2011

943 milioane

622

1653361 - 2012

983 de milioane

594

1714538 - 2013

1,086 miliarde

633

1801519 (ianuarie-noiembrie 2014)

840 milioane

567

Sursa: INS

Datele INS furnizate pentru Obiectiv.info arată că durata medie petrecută de un turist străin în România a fost de două zile în perioada 2010-2014.

Peste un an turiștii străini ar trebui să contribuie la veniturile bugetului cu aproape trei miliarde de euro, de peste trei ori mai mult față de cât a înregistrat România în ultimii trei ani.


Ce își asuma Guvernul în Master Planul pe turism

 

Cât a cheltuit Elena Udrea pe "performanțele" cu care se mândreşte în faţa camerelor

Elena Udrea, în calitate de ministru al Turismului, a avut la dispoziţie 75 de milioane de euro, nerambursabili, pentru promovarea brandului turistic prin Programul Operaţional Regional, Axa 5, operaţiunea “Crearea unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică prin definirea şi promovarea brandului turistic naţional”.

Citeşte şi: Adevărul care nu poate fi încătuşat

La începutul anului 2013, Jurnalul Naţional făcea un bilanţ al activităţii Elenei Udrea în fruntea turismului românesc, iar publicaţia estima cheltuieli de aproximativ 20 de milioane de euro pe acţiuni de promovare.

Suma coincide cu cea vehiculată de unul din şefii agenţiei de comunicare Publicis, Teddy Dumitrescu. Acesta a spus că fostul ministru ar fi dat peste 20 de milioane de euro sub forma unor licitații trucate companiei The Group, deținută de Zoltan Szigeti și Mihaela Nicola.

Citeşte şi: Udrea, MAGNET pentru şpăgi colosale.

 

Dintre contractele de promovare ale ministrului Udrea, amintim:

- mai multe coproducţii cu TVR şi cu Realitatea TV, valoarea contractului fiind de peste 200.000 de euro.

- peste 2,5 milioane de euro pentru promovarea “frunzei” în timpul Galei “Bute”.

- În 2011 a cheltuit aproximativ 5 milioane de euro pe o campanie de promovare a brandului turistic pe 3 canale tv cu acoperire internaţională, respectiv CNN, Euronews şi Eurosport.

Alin Burcea, şeful agenţiei de turism Paralela 45, publica  în 2011 pe site-ul propriu o analiză a turismului extrasă din programul de guvernare al USL.


În prezent, destinul turismului românesc este condus de  Simona Allice Man, preşedinte Autoritatea Naţională pentru Turism.

"Principalele acţiuni de promovare realizate în 2014 au fost o campanie in mass media interna ce se va finaliza in august 2015, participarea la manifestări expoziționale de turism in ţară si in străinătate, organizarea de vizite educaționale de informare pentru reprezentanți mass media si alți lideri de opinie, promovarea prin intermediul posturilor de televiziune, continuarea colaborării cu Travel Channel, realizarea de materiale de promovare, continuarea colaborării cu principalii turoperatori germani pe baza contractelor semnate la finalul anului 2013 prin realizarea unor campanii integrate de marketing prin intermediul acestora.

Principale acțiuni de promovare pe care estimăm că le vom derula in 2015 sunt continuarea campaniei in mass media interna, demararea campaniei mass media extern, iniţierea unor campanii outdoor pe piete tinta si de oportunitate, realizarea unor programe împreună cu National Geografic, participarea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) la expoziţia mondială Expo Milano 2015, coproducția unor emisiuni ce vor fi difuzate pe televiziuni din ţara noastră, organizarea de vizite educaționale de informare pentru reprezentanți mass media si alți lideri de opinie, realizarea de materiale de promovare", a declarat pentru Obiectiv.info preşedintele ANT, fără a da detalii despre aceste acţiuni.

Simona Allice Man a subliniat că instituţia este în curs de realizare  un studiu de evaluare a impactului campaniilor de promovare a brandului turistic naţional atât în România, cât şi pe o serie de pieţe ţintă (SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Austria, Ungaria).

 

Cum prezintă ANT situaţia bugetelor cheltuite pentru promovarea turismului

A. Crearea unei imagini pozitive a României, ca destinaţie turistică, prin definirea şi promovarea brandului turistic naţional

- Sumă alocată 75 milioane Euro/ 15 decizii de finanțare / 22 proiecte depuse (peste 200 de activităţi promovate)

B. Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice  şi a activităţilor de marketing specifice

Sumă alocată 65 milioane Euro / 350 proiecte semnate

C. Crearea Centrelor de Informare şi Promovare Turistică (CIPT) şi dotarea acestora

Sumă alocată 20 milioane Euro/ 52 contracte semnate in valoare de 35,6 mil lei (7,92 mil Euro)

ANT evită să spună clar şi concis cum s-au cheltuit banii pentru promovarea brandului turistic. În acest timp în care România a avut la îndemână zeci de milioane de euro din fonduri europene  pentru promovarea brandului turistic, vecinii cu care ne batem pentru ultimele două locuri din UE , Bulgaria, ne-au întrecut la absorbţia fondurilor europene şi în fiecare an litoralul bulgăresc atrage un număr consistent de turişti români.

Citeşte şi: Bulgaria a depăşit România la atragerea banilor europeni

Cum arată în prezent veniturile din turism în PIB


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 ian, 18:09
OffedRabe
compare spironolactone and lasix
hey fellas, i have a question lasix liquido Micro- TESE provides the advantage of allowing the surgeon to sellectively identify seminiferous tubules most likely to contain spermatozoa based on the larger and more opaque appearance of those tubules
27 feb, 07:51
cantautor
unde dai(Udrea) si unde crapa(2014-catastrofa)
dincolo de problemele penale ale Dnei Udrea constat urmatoarele:
1.se face referire la un master plan din 2005-2021,total nerelevant,ale carui obiective nu au fost atinse
2.Alin Burcea, şeful agenţiei de turism Paralela 45, publica în 2011 pe site-ul propriu o analiză a turismului extrasă din programul de guvernare al USL.
deci ,de fapt, este parerea usl despre guvernare,nu a unui analist independent,nepartinica
3.Udrea a fost ministru la turism intre 2009-2012
interesant,in 2012 tu arati ca a fost cea mai mare cifra a procentului din pib=1847,de pana atunci,exceptand 2008
4.analizand evolutia numarului de turisti din 2010-2014,tu arati ca cea mai scazuta cifra este in 2014,ca si sejur si sume cheltuite,567
apare clar ca in 2014 a fost jale mare
nu sunt fan un ministru,insa sunt de meserie si nu imi bat joc de ea..
imi "place" cum ai dat copypaste peste munca de documentare a altora,dar interpretarea cifrelor nu iti da dreptate...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ