Fenechiu, în continuare în carantină la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi

| 07 mar, 2014

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", beneficiază în continuare de condiţii de carantină la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind considerat o "persoană cu risc de vulnerabilitate".

Conform unei adrese oficiale emise de către Penitenciarul de Maximă Securitate din Iaşi, conducerea unităţii de încarcerare a confirmat că Relu Fenechiu încă se află cazat în Secţia 9, camera 5, care este destinată condamnaţilor privaţi de libertate cu măsuri preventive sau aflate în regim de carantină, clădirea respectivă fiind una construită în 2011, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În 24 februarie, o comisie care s-a instituit la Bucureşti a stabilit că Fenechiu va avea un regim de detenţie închis, moment în care ar fi trebuit să fie mutat într-o zonă a închisorii denumită "blocul vechi", unde sunt cazate, în fiecare celulă, cîte 25 - 30 de persoane.

Fostul ministru al Transporturilor este însă cazat într-o celulă din blocul de carantinare, cu opt locuri, din care sunt ocupate doar cinci, alături de Relu Fenechiu aflându-se fratele său, Lucian, precum şi Bogdan Damian, celălalt condamnat în dosarul Transformatorul, Ion Mărghidan, fost director al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova şi încă un deţinut.

"Având în vedere faptul că atât deţinutul nominalizat, cât şi ceilalţi deţinuţi din camera de deţinere unde acesta este custodiat în prezent au solicitat în scris conducerii penitenciarului Iaşi să li se acorde protecţia necesară, în virtutea funcţiilor publice deţinute anterior arestării, cererile acestora au fost analizate de către o comisie care a stabilit includerea lor în categoria persoanelor cu risc de vulnerabilitate, potrivit reglementărilor în vigoare. Plecând de la cele prezentate, la repartizarea pe secţii şi camere de deţinere, trebuie să se ţină seama şi de măsurile de siguranţă, de asigurare a ordinii şi disciplinei, de asigurarea unei protecţii corespunzătoare, sens în care activităţile zilnice, cât şi cazarea se realizează separat, cu scopul de a preveni evenimentele negative", se arată într-o adresă a conducerii penitenciarului, semnată de către Marius Vulpe, directorul unităţii de detenţie, şi de comisarul de penitenciare Marian-Pompiliu Dima, director adjunct economic-administrativ.

Făcând parte dintr-o procedură de renovare periodică, celula în care se află cazat, în prezent, Relu Fenechiu a fost renovată complet cu scurt timp înainte ca acesta să fie condamnat.

"Penitenciarul Iaşi face lucrări de igienizare prin zugrăveli şi alte lucrări specifice. Acestea se fac în funcţie de gradul de degradare al camerei de deţinere, precum şi în funcţie de posibilitatea de eliberare a acesteia, fapt ce s-a petrecut la mai multe camere de deţinere, anterior depunerii în penitenciar a persoanelor menţionate", se precizează în adresă.

Conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi susţine că nu există posibilităţi de separare a personelor vulnerabile faţă de restul deţinuţilor, în cazul celor care sunt condamnaţi la un regim închis.

Penitenciarul din Iaşi a avut, conform aceluiaşi document, şi două contracte de prestări servicii de munci necalificate în construcţii încheiate cu una dintre firmele lui Relu Fenechiu, Fene Grup, în 2006 şi în 2008. În 2006, contractul a avut valoarea de 5.541 şi au lucrat 20 de deţinuţi, iar în 2008 au muncit tot 20 de deţinuţi, valoarea contractului fiind de 15.160 de lei.

În 2006 penitenciarul a încheiat 53 de contracte cu diverşi beneficiari, iar în 2008, un număr de 62 de contracte.

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", la sfârşitul lunii ianuarie, şi s-a predat Poliţiei Judeţene Iaşi, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. În 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de maximă Siguranţă Iaşi în regim închis.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a menţinut, în 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta urmând să execute cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ