Festivalul Strada Armenească, timp de trei zile la Bucureşti

| 02 aug, 2013

Armeni, evrei, greci şi romi şi-au dat întâlnire, vineri seară, pe Strada Armenească, pentru a lua parte la deschiderea Festivalului Strada Armenească, eveniment care cuprinde spectacole de dans şi muzică tradiţionale, workshopuri şi prelegeri, precum şi vizionări de filme.

Sper să fie un experiment reuşit, pe care să-l organizăm anual', a spus liderul Grupului deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, amfitrionul serii, în timp ce Datev Hagopian, Arhiepiscop al Bisericii Armene din România, a elogiat modul în care ţara noastră, 'exemplu de ospitalitate pentru întreaga lume' i-a primit pe refugiaţii armeni în anii 1915-1922. 

'Armenii din România mărturisesc că sunt sută la sută români şi sută la sută armeni', a mai spus înaltul prelat, binecuvântându-i pe cei prezenţi la eveniment.

Ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Hamlet Gasparian, şi-a exprimat speranţa ca astfel de manifestări să conducă la o mai bună colaborare dintre ţara pe care o reprezintă şi România.

Deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), care a salutat cu tradiţionalul 'Shalom!' (Pace), a evocat tinereţea petrecută pe Strada Mântuleasa, aproape de Armenească, prăvăliile armeneşti de cafea din Capitală ori puternica echipă de baschet EFA (Educaţia Fizică Armeană).

'Noi am trăit şi am suferit mult în istorie, dar nu ne-am dat bătuţi', a mai spus Aurel Vainer.

Cuvinte de salut au mai transmis reprezentanţii comunităţilor elenă- deputatul Dragoş Gabriel Zisopol şi romă - Cătălin Manea, secretarul general al Partidei Romilor.

Festivalul Strada Armenească se va desfăşura în Bucureşti, timp de trei zile, printre atracţiile evenimentului numărându-se mai multe expoziţii de fotografie prin intermediul cărora organizatorii doresc să ofere publicului o viziune asupra evoluţiei comunităţii armene de-a lungul timpului.

Pe Strada Armenească din Capitală sunt amplasate standuri de carte, dar şi cu produse handmade, icoane, cafea şi coniac armenesc sau bijuterii.

Din cadrul târgului nu vor lipsi atelierele de dans tradiţional armenesc sau de caligrafie şi limba armeană.

Pe parcursul celor trei zile de festival vor fi deschise publicului larg Muzeul Dudian şi Catedrala Armenească.

Strada Armenească este atestată din secolul al XVII- lea şi reprezintă un important punct de reper atât pentru comunitatea armeană, cât şi pentru populaţia Bucureştiului. 

Festivalul este organizat de Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Tineretul Comunităţii Armene, partener Primăria Capitalei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ