SCHWEIGHOFER ameninţă Guvernul: Nu ne impuneţi LIMITE la defrişările de păduri. Ultima mişcare a deputaţilor

| 12 mai, 14:04

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer intervine la premier pentru Codul silvic. Într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, austriecii ameninţă Guvernul că limitarea defrişărilor afectează relațiile româno-austriece.

Firma austriacă vrea scoaterea pragului de 30% din Codul silvic. Mai precis, austriecii sunt nemultumiti de faptul ca prin articolul 60, literele f si g, se introduce un prag maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național.

Premierul Victor Ponta a anunțat în data de 9 mai, la Târgoviște, că proiectul de Cod silvic intră marți (12 mai — n.r.) în dezbaterea comisiei de specialitate din Camera Deputaților.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, recent, că speră ca în această săptămână Codul Silvic să treacă de Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis să îl promulge și apoi documentul 'să-și intre în drepturi'. Oficialul a precizat că ministerul are deja pregătite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă, marţi, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi "împotriva" cererii şi 21 "pentru"'.

Reprezentanţii PNL au susţinut cererea de reexaminare, în timp ce PSD şi UDMR au fost împotrivă.

În timpul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, deputaţii PSD susţinând că în comisii trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce PNL a dorit să se dea cuvântul reprezentanţilor societăţii civile, Consiliului Concurenţei şi să se dezbată punct cu punct obiecţiile preşedintelui.

După discuţii generale, s-a exprimat votul, fiind decisă respingerea cererii de reexaminare.

În data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care președintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

În week-end, Guvernul a anunțat că a sesizat DNA-ul cu privire la defrișările masive din ultimii ani. Problema defrișărilor a iscat de curând și o mare dezbatere și chiar conflict între palate după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis spre rediscutare Parlamentului o lege care aducea amendamente serioase la Codul Silvic. Președintele a fost acuzat de legături nepotrivite cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ