Liberalii propun modificări controversate la Codul Silvic

| 12 mai, 10:58

În cadrul şedinţei comune dintre reprezentanţii Comisiei pentru agricultură şi cea juridică se vor dezbate noile prevederi ale Codului Silvic pentru modificarea şi completarea legii.

Practic, nou cod loveşte în contrabanda şi tăierile ilegale de păduri, spune premierul Victor Ponta, motiv pentru care acesta nu susţine cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Interesant e că PNL, fostul partid al lui Iohannis a depus mai multe amendamente de modificare a Codului silvic, care se bazează tocmai pe interesele austriecilor de la de la Schweighofer Holzindustrie, cei despre care s-a spus că au făcut lobby la cel mai înalt nivel pentru a-şi susţine intreresele.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Silvic Parlamentului, au fost multe voci care l-au acuzat pe şeful statului că decizia sa are legatură cu interesele austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie. Practic, şeful statului s-a folosit de argumentele austriecilor pentru a respinge legea.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis le-a dat dreptate miilor de oameni care au ieşit săptămâna trecută în stradă pentru a protesta faţă de tăierile masive de păduri. ”Cred că protestul împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris Iohannis în urmă cu câteva zile pe Facebook.

Însă, în tot acest timp PNL, fostul partid al şefului statului, a depus în Parlament mai multe amendamente la Codul silvic. Modificările par să se bazeze însă tot pe argumentele celor de la Schweighofer Holzindustrie. Liberalii doresc să scoată din Codul silvic restricţiile prin care un operator nu putea procesa mai mult de 30% din fiecare fiecare sortiment de lemn, potrivit unor documente obtinute de Hotnews. Acest prag a fost cerut de societate civilă. Protestatarii l-au acuzat pe Iohannis că a trimis legea în Parlament special pentru a scoate acest articol. 

PNL a dorit să reintroducă şi articolul potrivit căruia suprafețele de pădure mai mici de 10 hectare să se exploateze doar cu amenajament silvic. 

”Afacerea Schweighofer a intrat în Romania ca o afacere a familiei actualului prim-ministru. Cu privire la Codul silvic, am avut obiecţii şi ne menţinem obiecţiile pe care le-am avut. Ele s-au suprapus cu solicitările preşedintelui Klaus Iohannis. Am depus amendamente şi credem că PSD încearcă să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier national şi de sub regimul silvic”, a declarat liberalul Tinel Gheorghe.

Premierul Victor Ponta a explicat de ce nu este de acord cu cererea preşedintelui de reexaminare a codului silvic. ”Pentru că este un proiect la care am lucrat foarte mult în cadrul USL, apoi ministrul Doina Pana a muncit și a finalizat, pe de o parte, radarul pădurilor care a lovit foarte mult contrabanda și tăierile ilegale. Mai departe avem însă nevoie și de baza legală din Codul fiscal care ne ajuta să oprim un tip de monopol al unei singure companii”, a spus Victor Ponta, care, întrebat dacă se justifică subiectul defrișării pădurilor ca tema pentru următoarea sedință CSAT, a răspuns: ”De ce nu!” 

Declaraţiile lui Ponta vin după ce un raport al Corpului de control al premierului a arătat că pădurarii au trecut de cealalta parte a legii, în sprijinul firmelor care au tăiat, de multe ori ilegal, milioane de metri cub de masă lemnoasă. Chiar dacă lemnul era descoperit de angajații Romsilva, într-un final intra în circuitul legal al firmelor, prin documente false.

La Direcția Silvica Maramureș, de exemplu, 171 de arbori tăiați ilegal au ajuns în circuitul public, în urma a cel puțin trei infracțiuni. Astfel, societatea Ariana SRL a tăiat ilegal arborii. Prima infracțiune. A doua - angajații direcției silvice au uitat să sesizeze organele judicare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori taiați ilegal catre compania Holzindustrie SCHWEIGHOFER SRL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ