UPDATE FMI: România a îndeplinit toate criteriile pentru finele lunii septembrie

| 05 noi, 2013

Programul cu România se menţine în parametri şi toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost îndeplinite, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Andrea Schaechter.

Timp de două săptămâni, Misiunea FMI a efectuat la Bucureşti prima evaluare a noului acord cu România, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobată de Board-ul FMI.

Schaechter a precizat că a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de creştere economică pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea internă se menţine încă slabă, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.

Dezinflaţia a fost mai puternică decât se estima şi reflectă scăderea preţurilor produselor agroalimentare, iar proiecţia de inflaţie pentru 2013 este de 2%.

Pentru 2014, estimările indică un avans al PIB de 2,2% şi un deficit de cont curent de 1,8%.

Oficialul FMI a mai spus că ţinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost îndeplinită, precum şi ţinta de arierate ale administraţiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectând cererea slabă, dar mai ales profitabilitatea slabă a economiei, mai ales a sectorului bancar.

Totodată, partenerii internaţionali au subliniat că reducerea CAS-ului pentru angajator cu 5 puncte procentuale trebuie să fie realizată la "pachet" cu alte măsuri de natură să compenseze reducerea veniturilor bugetare.

"Este important să menţionăm că Guvernul se angajează să îmbunătăţească gradul de colectare şi să reducă evaziunea fiscală".

"Aceasta (reducerea CAS cu 5 puncte procentuale n.r.) nu a fost o propunere care să fi fost inclusă în bugetul pentru 2014. Am discutat de mai multe ori despre o asemenea măsură. România are o povară mare asupra muncii. Trebuie văzut cum poate fi redusă. Trebuie însă să evităm ca o reducere a contribuţiilor să genereze o gaură în buget".

Despre reducerea TVA: "Autorităţile s-au angajat să analizeze impactul, din păcate este mult prea devreme pentru a evalua impactul. Banca Naţională a evaluat impactul asupra inflaţiei şi s-a constatat că această reducere s-a reflectat în inflaţie şi este unul dintre motivele pentru care inflaţia a fost atât de scăzută în septembrie şi octombrie".

Reprezentantul CE, despre schimbarea metodologiei de calcul a accizelor: "Mai multe detalii se vor prezenta. Comisia Europeană a fost implicată, ca de fiecare dată, în negocierile cu guvernul şi a fost de acord cu această măsură".

"Va fi nevoie de un pachet care să pună toate aceste lucruri împreună şi atunci va putea exista o reducere a contribuţiilor sociale", a spus şefa misiunii, adăugând că acest pachet trebuie să conţină atât măsuri de reducere a taxelor cât şi măsuri de compensare a reducerii veniturilor bugetare.

Schaechter a arătat că unele dintre măsurile convenite cu Guvernul României, precum majorarea salariului minim în 2014, la 900 de lei, în două tranşe, vor contribui la sprijinirea consumului.

În ceea ce priveşte eşecul privatizării CFR Marfă, Schaechter a apreciat că acesta reprezintă "un pas înapoi", noul termen pentru finalizarea vânzării pachetului majoritar de acţiuni fiind 2014.

"Nefinalizarea privatizării la CFR Marfă este un pas înapoi. Continuarea procesului de privatizare va dura ceva. Noul termen limită pe care îl avem în vedere, ar fi undeva în 2015". "Este foarte important să se aducă investiţii private în sectorul transporturilor. Termenul este unul maxim. Dacă se poate face mai repede, se va face. Este foarte important ca această privatizare să fie făcută bine".

Despre posibilitatea intrării CFR Marfă în insolvenţă: "Guvernul trebuie să ia în considerare toate opţiunile. Eu cred că acest plan poate să funcţioneze. Dacă acesta nu va merge, guvernul trebuie să-şi reconsidere opţiunile", a spus Schaechter.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ