EXCLUSIV În anul în care DNA îl acuză că a primit mită, George Scutaru şi-a donat aproape toţi banii la PNL

| 03 apr, 09:44

George Scutaru, fostul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, acuzat de procurorii DNA că a primit mită 170.000 de euro în 2008 pentru campania electorală, a fost un donator harnic la PNL. Datele din Monitorul Oficial, coroborate cu declaraţia sa de avere arată că în 2008 Scutaru a donat la partid 85% din veniturile sale anuale.

George Scutaru este deputat PNL de Buzău din 2004. El a intrat în Parlament, ca orice tânăr promiţător în politică, sărac. În prima sa declaraţie de avere, Scutaru nu a avut ce să treacă în afară de două maşini, o Dacia şi un Cielo, şi acţiuni la două firme.

Zece ani mai târziu, când a părăsit Parlamentul pentru a deveni consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională la Cotroceni, George Scutaru a prezentat o declaraţie de avere mult mai stufoasă: un teren intravilan de 1.000 mp într-o comună din Buzău, o casă în Bucureşti, tot două maşini, dar Volkswagen şi Opel, conturi bancare de peste 200.000 de lei (împreună cu soţia) şi venituri anuale de peste 400.000 de lei (tot împreună cu soţia, membru în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu un salariu de 30.000 de lei pe lună).

Dacă ne uităm puţin la anul 2008, când procurorii îl acuză că a primit 170.000 de euro de la liderul liberal local Cristinel Bîgiu, bani proveniţi din mită, care au ajuns în campania electorală a PNL, constatăm un lucru interesant.

Potrivit declaraţiei de avere din februarie 2009, George Scutaru a avut o singură sursă de venit în 2008 (an electoral): indemnizaţia de parlamentar, în valoare totală de 57.000 de lei. Asta nu l-a împiedicat să doneze la partid, în an electoral, 49.000 de lei.

Listele cu donatori depuse de partidele politice la Monitorul Oficial arată că, în 2008, Scutaru a făcut două donaţii în bani la PNL: una în august, de 8.800 de lei, şi una în septembrie, de 40.000 de lei. Cu alte cuvinte, el şi-a donat la partid 85% din totalul câştigurilor sale din acel an.

Sacrificiul a meritat. George Scutaru a câştigat un nou mandat de deputat în 2008. Cât despre traiul de zi cu zi, şi l-a putut probabil asigura din veniturile soţiei, care lucra deja la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, unde realiza venioturi duble faţă de soţul său.

Citeşte şi: PSD îl atacă pe Predoiu: Să îşi dea demisia! Răspunsul liderului liberal

UPDATE. Procurorii DNA îl acuză pe George Scutaru de complicitate la luare de mită şi spălarea banilor. Potrivit unor surse judiciare, Scutaru a fost denunţat de Cristinel Bîgiu, fost preşedinte CJ Buzău, arestat pentru luare de mită.

Din mita de un milion de euro primită de Bîgiu în 2008 de la un om de afaceri, i-ar fi dat lui Scutaru 170.000 de euro, bani pe care acesta din urmă i-a folosit în campania electorală a PNL (Scutaru a fost deputat de Buzău). Fostul consilier prezidenţial cunoştea provenienţa ilegală a banilor şi a încercat să se acopere prin încheierea de congtracte fictive de publicitate, mai arată procurorii.

George Scutaru a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

George Scutaru a fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională. El a fost eliberat din funcţie prin decret prezidenţial semnat de Klaus Iohannis pe 6 martie. În locul său a fost numit generalul Ion Oprişor. La vremea respectivă, s-a spus că Scutaru a demisionat din motive personale, însă imediat au apărut informaţii că numele ar fi implicat în două dosare penale.

Citeşte şi: Ipoteza demiterii lui George Scutaru de la Cotroceni: Consilierul ar fi implicat în două dosare penale

Iată în continurea comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie 2015, față de SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și spălarea banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian.

Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Scutaru George-Adrian trebuie să respecte următoarele obligații: 
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție ori de câte ori este chemat.
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție cu privire la schimbarea locuinței.
c) să se prezinte la D.G.P.M.B. – Poliția Sectorului 1 - Secția 5 Poliție – organ de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; 
e) să nu ia legătura, sub nicio formă, cu anumite persoane distinct nominalizate.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatului Scutaru George-Adrian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală."

Citeste si: Ion Cristoiu, despre Carmen Iohannis: “E greţos ce se întâmplă. Consoarta ştabului...”

ŞTIREA INIŢIALĂ

George Scutaru este acuzat că ar fi primit mită şi că ar fi folosit banii în campania PNL. Acuzaţia vine în urma unui denunţ făcut de Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău.

Cristinel Bîgiu a fost prins în flagrant, în timp ce primea 50.000 de lei. Suma ar fi reprezentat, susţin anchetatorii, o parte din mita dată de un om de afaceri pentru a obţine un contract cu instituţia condusă de el. Banii erau ascunşi într-o cutie de whisky care i-a fost dată de Robert Piţigoi, consilier judeţean.

Există speculaţii potrivit cărora Scutaru ar fi demisionat chiar din acest motiv, deşi el şi-a argumentat demisia prin motive personale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 apr, 21:43
miha
LUCRU DOMICILIU
Refuzaţi să acceptaţi limitări ale potenţialului vostru. E posibil să puteţi face mult mai multe decât aţi făcut înainte. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]
03 apr, 12:22
VIORICA
OFERTA LOC DE MUNCA
Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
03 apr, 12:20
VIORICA
OFERTA LOC DE MUNCA
Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ