Fundaţia Soros operează cu jumătăţi de adevăr

| 31 oct, 2013

Una din caracteristicile propagandei gri este că aceasta utilizează adevăruri parţiale în susţinerea unei concluzii cu valoare propagandistică.

Fundaţia Soros România a publicat marți o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta în care este criticată presupusa implicare a acestuia în mai multe demiteri considerate abuzive. Cazurile la care se face referire directă sunt cele ale lui Lucian Papici, fostul şef de secţie de la DNA, cel a lui Ştefan Marincea, fostul director Institutului Geologic al României, şi excluderea din mai multe comisii a patru specialişti din Ministerul Culturii, care s-ar fi exprimat împotriva activităţii ministrului de resort.

În toate demiterile prezentate, cei de la Fundaţia Soros consideră că acestea au fost realizate peste noapte, fără prezentarea unor motive obiective şi din raţiuni politice. Premierul s-ar face astfel vinovat de intervenţii politice împotriva unor birocraţi care şi-ar fi permis să exprime nişte opinii ce contraveneau intereselor şefului executivului. La final, Victor Ponta este atenţionat că “această evoluţie subminează eforturile din ultimii 20 de ani de profesionalizare a funcţiei publice” şi că ar trebui dispuse anchete în tot ceea ce priveşte demiterile.

Totuşi, dacă privim scrisoarea în sine, în comparaţie cu importanţa concluziilor, argumentele par extrem de subţiri. În primul rând, cei de la Fundaţia Soros se bazează doar pe o prezentare succintă a presupuselor fapte de care premierul s-ar face vinovat, fără a adăuga nimic despre greşelile făcute de cei demişi. În schimb, ei sunt prezentaţi ca nişte victime ale persecuţiei politice comandate de la cel mai înalt nivel al executivului, nişte veritabili martiri întru adevăr.

De exemplu, se spune că Lucian Papici se afla în funcţia de şef de secţie ca urmare unei delegării, dar nu se precizează nimic despre faptul că procurorului îi expiraseră deja cele două mandate de conducere la care avea dreptul şi că menţinerea sa în funcţie era, din punct de vedere legal, imposibilă.

Despre Ștefan Marincea se precizează doar că a prezent publicului presupusele ilegalităţi de care s-ar face vinovat RMGC, când motivul real al demiterii sale este că a făcut publice informaţii dintr-o anchetă în desfăşurare. De fapt, nu ce s-a întâmplat în Apuseni a fost motivul pentru care Marincea a fost demis, ci faptul că s-a antepronunţat în legătură cu fenomenele seismice de lângă Galaţi, fapt ce constituie o încălcare a normelor legale.

Un alt element ciudat este prezentarea faptului că demiterile au fost făcute direct prin fax, de parcă cei demişi trebuiau invitaţi la Guvern şi daţi afară cu onoruri militare. Modalitatea de demitere prin fax este legală, dar autorii scrisorii deschise atrag atenţia asupra acestui fapt de mai multe ori, de parcă ar reprezintă un abuz. Desigur, o demitere realizată indirect, prin fax, poate fi prezentată ca o dovadă a unui abuz, dacă acest lucru se doreşte ca parte a unui efort de propagandă.

Una din caracteristicile propagandei gri este că aceasta utilizează adevăruri parţiale în susţinerea unei concluzii cu valoare propagandistică. Din acest punct de vedere, scrisoarea deschisă a celor de la Fundaţia Soros îndeplineşte toate criteriile unei lucrări de acest tip. Aparent cei care au redactat scrisoarea uită să precizeze anumite elemente care ar fi dăunat concluziei la care, nu-i aşa, trebuiau să ajungă cu orice preţ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 noi, 2013
Andreea Valy
Fundatia Soros
E si normal sa opereze cu jumatate de adevar, doar vreau sa iasa in castig de cauza, prim-ministru nu se face cu nimic vinovat pentru ca isi face datoria. Oricum pana exista oamenii ca voi Rosia Montana nu va putea prospera niciodata din minerit, rusine sa va fie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ