MEN: directorul Institului de Geologie a fost demis din cauza comunicării defectuoase

| 17 oct, 2013

Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis că directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ştefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcţie, din cauza "modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor" privind cutremurele din Galaţi.

"Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei", se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei, citat de Mediafax.

Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ştefan Marincea, a fost schimbat astăzi, 16 octombrie, din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul apreciază că "maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini", în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, "a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă".

"Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei", mai arată MEN.

Ştefan Marincea a declarat pentru agenţiei Mediafax, că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României, el menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.

"Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară", a precizat Ştefan Marincea.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu. Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunţiu este în prezent director ştiinţific al institutului.

Institutul Geologic al României a publicat pe site un "punct de vedere preliminar privind situaţia deosebită semnalată în zona Izvoarele".

"Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri) (...). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare difereţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului", se arată în documentul citat.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut public, vineri, un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi, din care au făcut parte specialişti ai instituţiei, precum şi din Ministerul Educaţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Geologic al României, Centrul Naţional de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC şi instituţii de învăţământ superior de profil.

Concluzia acestui raport a fost că seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive.

La rândul său INFP, a făcut public, marţi, un raport privind cutremurele din Galaţi, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.

Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ