Gabriel Surdu, şeful RA-APPS, denunţat de Cristinel Bîgiu: A cerut contracte pentru lucrări publice în Buzău

| 30 apr, 18:28

Cristinel Bîgiu, președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Buzău, a recunoscut că a primit în anul 2013 o sumă importantă de bani de la Gabriel Surdu, şeful RA-APPS, pentru a ajuta o firmă controlată de acesta să obțină un contract de lucrări publice într-o comună buzoiană, potrivit referatului DNA.

"Bîgiu Marian Cristinel a recunoscut că în vara anului 2013 inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a cerut să intervină pe lângă primarul localității Ghergheasa pentru a-l determina să atribuie contractul de lucrări SC Construct Co Group SRL, acesta din urmă promițându-i că-i va remite 8% din valoarea contractului; că a primit suma de 70.000-75.000 euro de la inculpatul Surdu Georgian Gabriel prin intermediar", se arată în referatul procurorilor.

Bîgiu a mai declarat în fața anchetatorilor că și că interesele lui Gabriel Surdu în relația cu Primăria Ghergheasa erau reprezentate de un anume Horațiu Daniel Vidan Popa, administratorul societății Construct Co Group, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: DNA cere arestarea şefului RA-APPS, Gabriel Surdu, acuzat de cumpărare de influență

Anchetatorii mai susțin că sumele importante de bani pe care Bîgiu le primea de la diverse persoane erau lăsate în custodia unei femei în care avea încredere, lucru cunoscut și de unii salariați din cadrul CJ Buzău.

"O astfel de situație a avut loc în luna august 2013. În concret, numitul Bîgiu Marian Cristinel s-a deplasat la domiciliul acesteia din municipiul Buzău și i-a dat spre păstrare suma de 50.000 de euro. A doua zi, sau a treia zi, numitul Bîgiu Marian Cristinel i-a transmis acesteia să-i dea din cei 50.000 de euro suma de 25.000 de euro unei nepoate a sus-numitului. Diferența de 25.000 de euro până la cei 50.000 de euro a fost cheltuită de numitul Bâgiu Marian Cristinel", se precizează în documentul citat.

La rândul său, primarul comunei Gheorgheasa, Paraschiv Popescu, a declarat în fața anchetatorilor că președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a lăsat să se înțeleagă că firma controlată de Gabriel Surdu trebuie să câștige licitația pentru lucrările de canalizare și asfaltare.

"Popescu Paraschiv a arătat că (...) intermediarul i-a precizat că președintele Consiliului Județean Buzău, Bîgiu Cristinel Marian, îi cunoaște și că ei trebuie să câștige licitația; că după ce licitația a fost adjudecată de SC Construct CO Grup SRL, în vara anului 2014, a purtat cu Bîgiu Marian Cristinel o discuție la sediul Consiliului Județean Buzău, cu această ocazie cel din urmă precizându-i că a recomandat o societate bună din București în vederea efectuării lucrărilor de asfaltare și canalizare", se mai arată în referatul DNA.

Tribunalul București urmează să se pronunțe joi asupra cererii DNA privind arestarea preventivă a lui Gabriel Surdu, director al RA-APPS, reținut pentru cumpărare de influență. În cauză este urmărit penal și Cristinel Bîgiu, președinte al CJ Buzău la data faptei, pentru trafic de influență.

"În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Gabriel Surdu Georgian i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al CJ Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Cristinel Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu și i-a promis că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău. La rândul său, Gabriel Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației", se arată într-un comunicat al DNA.

Cei doi, susțin procurorii, au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși lui Bîgiu printr-un intermediar.

DNA precizează că, în 1 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având servicii de consultanță constând în: îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru; informarea primăriei respective asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice; verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire, inițiate de către primărie, precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către instituția publică, din punct de vedere al conformității acestora cu prevederile legale; asistență în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacau acte ale acesteia.

Sursa citată menționează că în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect ''Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare'', în valoare de aproximativ 11 milioane euro.

"Procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro", se mai spune în comunicatul DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ