Veste bună pentru pensionari! Anunţul făcut de Gabriela Firea

| 05 feb, 19:31

Plenul Senatului a adopat, joi, legea privind reinstituirea pensiilor speciale ale aviatorilor.

Legea fusese adoptată de Parlament, dar a fost retrimisă la Senat de Băsescu, acesta susţinând că este discriminatorie faţă de alte categorii profesionale. Legea prevede ca aviatorii să primească o pensie egală cu 80% din media salariilor ultimelor 12 luni în care au lucrat.

Ce spune Gabriela Firea

"Am semnat acest proiect în calitate de inițiator și l-am susținut, întrucât repară nedreptatea făcută unor oameni extraordinari - aviatorii civili și personalul navigant. Activitatea acestor oameni fie că vorbim de piloți, însoțitori de bord, parașutiști, navigatori sau mecanici s-a desfășurat permanent în condiții de muncă deosebit de grele și periculoase", a declarat Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

După adoptarea Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu pentru personalului aeronautic civil navigant profesionist s-au redus drastic, deși întreaga lor activitate s-a desfășurat în condiții de muncă deosebit de grele și periculoase, a arătat Gabriela Firea.

Condițiile de desfășurare a activității și-au pus amprenta asupra sănătății acestor persoane, speranța medie de viață fiind de 58-59 de ani în cazul lor, cu 10 ani mai mică decât speranța medie de viață din România. Potrivit studiilor medicale efectuate, în cazul personalului civil navigant, în primii ani după ieșirea la pensie rata îmbolnăvirilor grave atinge 90%, iar cea a mortalității depășește 40%.

Potrivit noilor prevederi, personalul aeronautic civil navigant profesionist are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media salariilor ultimelor 12 luni în care au lucrat.

Modificările legislative se aplică și în cazul urmașilor. Astfel, la decesul titularului pensiei de serviciu, soțul/soția și copiii acestuia beneficiază de pensie de urmaș calculată în raport cu pensia de serviciu. Reglementările privind pensia de serviciu se aplică și în cazul personalului navigant care și-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza unui accident de aviație, a unei boli profesionale sau afecțiuni medicale dobândite ca urmare a activității de zbor fără a se ține cont de vârsta sau vechimea în muncă ale acesteia. Pensia de serviciu se acordă la cerere începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reședința solicitantului.

Gabriela Firea îi dă replica Alinei Gorghiu pe tema autostrăzilor: Se află într-o mare eroare

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 apr, 22:54
Mara
Pensiile din sistemul public
Marea majoritate a pensionarilor au muncit in sistemul de stat unde au cotizat luna de luna pentru ca la batranete sa nu duca lipsa de nimic. La ora actuala, contributiile pentru utilitati (intretinere, lumina, Tv, telefoane) depasesc pentru o familie alcatuita din doua persoane pensionare, sapte sute de lei. La aceste cheltuieli se mai adauga costurile cu medicamentele si mancarea, fara a mai socoti alte nevoi. Toate aceste cheltuieli depasesc cu mult cuantumurile celor doua pensii. La astfel de situatii ar trebui sa se gandeasca in primul rand, d-na Firea si colegii ei, parlamentari. Nu este firesc ca un pensionar cu studii superioare de lunga durata si doctorat luat pe bune, nu copy-paste, sa aibe o pensie in jur de 1500 lei din care se retin CAS, 5,5% si 16% impozit, in timp ce o persoana care nu a muncit niciodata sa primeasca din partea statului un ajutor social de 400 lei. Acesti pensionari sunt de plans , nu cei care au avut pensii speciale dupa care plang necontenit si care, n-au cotizat niciodata la fondul de pensii. Ce spuneti d-na Firea despre aceste cazuri? Unde este echitatea? Dar moralitatea? Dar principiul solodaritatii?
05 feb, 22:30
banu maria
STIMATA DOAMNA AR TREBUI SA VA APLECATI SI ASUPRA PENSIONARILOR CU PENSII MAI MICI . NU AM NIMIC CU ACEST SEGMENT PROFESIONAL , DAR SI NOI CU PENSII DE 7+8 SUTE DE LEI SUPORTAM FF GREU TRAIUL DE AZI SI MAIRD DIN CIND IN CIND CI 30+40 DE LIEI FATA DE CUM SE MARESC PENSIILE IN PERIOADA URMATOARE NU MAI SE COMPARA CU NOI . AR TREBUI SA SE GASEASCA SI PENTRU NOI O FORMULA DE MARIRE MAI SUBSTANTIALA CA BANI SUNT IN BUGET , SE VEDE ACUM DUPA FURTURILE INIMAGINABILE DE TOTI NEAVENITII DIN BUGETUL STATULUI . VA ROG SI SPER SA CITITI ACEST MESAJ SI SA+L LUATI IN SEAMA . MULTUMESC .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ