UPDATE Gafă COLOSALĂ la Cotroceni! Klaus Iohannis L-A DECORAT deşi este urmărit penal pentru luare de mită

| 26 mai, 09:29

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, luni, cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, un medic anestezist urmărit penal pentru luare de mită. Este vorba despre Florin Rusu, şeful Clincii de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

UPDATE Administraţia prezidenţială a trimis un comunicat de presă prin care explică contextul în care a fost premiat medicul urmărit penal. Potrivit acestuia, managerul spitalului Grigore Alexandrescu (premiat la Londra drept cel mai bun spital regional) a fost cel care, din spirit de echipă, a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care şi medicul în cauză.

Klaus Iohannis a semnat, luni, mai multe decrete de decorare a unor medici de la cel mai mare spital de copii din ţară, „Grigore Alexandrescu”.

Printre aceştia se numără şi anestezistul Florin Rusu, reţinut în mai 2013 pentru luare de mită, alături de chirurgul ortoped Ştefan Oszvath, medic în aceeaşi unitate sanitară. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi cerut bani de la familiile unor copii care aveau nevoie de operaţie. De altfel, Florin Rusu a și recunoscut faptele de care a fost acuzat, scrie sursa citată.

Florin Rusu, care a mai fost decorat şi de preşedintele Traian Băsescu, în 2011, pentru modul în care a acţionat atunci când au fost salvaţi bebeluşii implicaţi în tragedia de la Maternitatea Giuleşti, este cercetat în stare de libertate.

Conform procurorilor care au instrumentat dosarul, ancheta a pornit după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în care arătau că li s-a pretins suma de 600 de lei pentru ca fiul lor să fie operat. Banii au fost ceruţi de chirurgul Ştefan Ozvath, care le-a explicat la vremea respectivă că alţi 200 de lei trebuie să meargă către mediul anestezist Florin Rusu.

Anchetatorii au arătat că banii trebuiau puşi în plicuri separate, pentru a le putea da mai uşor fiecărui cadru medical în parte.

„Am constatat că medicul anestezist Rusu, deşi nu pretinde şi nu discută cu însoţitorii pacienţilor despre banii pe care aceştia trebuie să îi dea pentru efectuarea operaţiilor, din probele administrate reiese că această sarcină îi revine medicului chirurg care anunţă în prealabil pacienţii cu privire la faptul că trebuie «să aibă grijă» şi de ceilalţi medici, indicându-le ce sume de bani trebuie să le remită şi prezentându-i pe medici însoţitorilor pentru a le da posibilitatea de înmânare a sumelor de bani, practică pe care medicul anestezist o cunoştea şi care devenise o cutumă. În acest mod se realiza o condiţionare a actului medical de primirea unor sume de bani, condiţionare uneori doar tacită având în vedere că se crease o practică şi că medicii când nu cereau expres sume de bani, îndrumau însoţitorii să discute cu alţi aparţinători ai pacienţilor pentru a afla de la aceştia cuantumul sumelor de bani care trebuie remise”, se arată în referatul întocmit de procurori în 2013.

În momentul în care a fost reţinut, asupra medicului Florin Rusu s-a găsit suma de 3.050 de lei, bani pe care nu i-a putut justifica.

„Florin Rusu avea banii în mai multe plicuri pe care erau menţionate numele persoanelor de la care îi primise. Unele dintre bancnote erau rulate şi prinse cu un elastic”, au mai arătat la vremea respectivă anchetatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mai, 10:47
Ion
Succesul se pregateste!
Ceea ce doreşti vei obţine numai dacă acţionezi pentru a-ţi pregăti succesul. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ