Gelu Voican Voiculescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii în dosarul "Mineriada"

| 05 noi, 10:21

Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineață la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Procurorii militari îi vor aduce la cunoștință lui Gelu Voican Voiculescu că este pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Gelu Voican Voiculescu a fost viceprim-ministru în 1990.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și a lui Victor Atanase Stănculescu, a anunțat Administrația Prezidențială, demersul având legătură cu anchetarea evenimentelor din 1990, relatează Agerpres.

Citeşte şi:  Parchet: Ion Iliescu, acuzat de reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității

Solicitarea adresată lui Iohannis a fost transmisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii militari au dispus luna trecută schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din dimineața zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Anchetatorii anunțau atunci că vor audia persoane care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice.

Până în prezent, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, și fostul șef al parchetelor militare, Mugurel Florescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ