Ginerele lui Băsescu în dosarul de şantaj: Trebuie să-mi explicați un pic tehnicalitatea (STENOGRAME)

| 29 iun, 16:41

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi spunea despre ginerele fostului președinte Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, că este "persoană de încredere", scopul fiind acela de a întări convingerea că poate influența o cauză penală, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA prin care cei doi au fost trimiși în judecată.

Conform sursei citate, Lucinschi i-a cerut lui Horpos o sumă de bani în schimbul retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT, iar pentru a-i întări acestuia convingerea că poate influența cursul respectivei cauze penale, Lucinschi l-a adus în discuție pe Pricop, interceptarea conversației dintre cei doi apărând în rechizitoriul DNA.

''Horpos: Eu vreau acum așa cum am vorbit ... să-ți dau niște bani însemnând ... eu primesc acum contractul ... chestia asta se întâmplă acum, în două săptămâni ... vreau să primesc aceste contracte, să primesc avansul, să te pun în contractele astea ca subantreprenor și să-ți plătesc un milion, un milion jumătate de euro, cât am discutat data trecută să-ți plătesc în avans, adică să-ți dau bani acum până-n 27 februarie, dacă nu ...

Lucinschi: [neinteligibil] (...) Eu ți-am dat banii pe un an de zile, tu îmi freci capul ... Eu îl cunosc din '87 (...) Ăștia sunt rechinii ăia de 'nebunești.

Horpos: Eu vreau să văd și din partea ta, că și tu ai băgat o ... 
Lucinschi: Ce vrei să fac? 
Horpos: Vreau să o rezolvăm cumva. Nu înainte. În momentul în care primești banii. Nu vreau nimic înainte, nu vreau absolut nimic. Tre' să băgăm acea plângere ... 
Lucinschi: Hai să punem toți pe hârtie. Eu am să-l pun pe avocatul meu, cu avocații mei să pună tot pe hârtie și să scoatem problema asta. 
Horpos: Hai să punem pe hârtie, ok. 
Lucinschi: Eu am să încerc să vorbesc cu domnul (neinteligibil) prietenește, nu știu cum. Și el mi-a zis: în principiu, toate acuzațiile care le am eu acolo se poate să fie scoase din declarația mea. Numai cu una nu poate să fie scoasă, aia, doar evaziunea.''

(...)

Citeşte şi: OFICIAL! Ginerele lui Traian Băsescu a fost trimis în JUDECATĂ

Horpos: Eu am să-ncerc să fac ... tu dacă-mi dai avocatul tău, lasă să stea ei împreună și să găsească soluția. Atât! Putem să facem așa? Și eu aș dori să facem în scris. 
Horpos: Eu n-am o problemă cu ce evaziuni s-au făcut acolo. Eu n-am habar de toată povestea. Pe mine m-au eliminat oamenii ăia. Singura ... povestea asta este că nu m-au scos din Consiliul de Administrație. Oricum eu sunt președinte, are un singur vot. Acolo se votează numai 2 la 1. (...) Ei împreună dacă au făcut evaziuni, să explice ce trotuare și ce ne-trotuare au făcut acolo. Eu n-am nicio poveste cu chestia asta..

(...)

Lucinschi: Ascultă-mă ! Eu vreau să scot toate poveștile astea. Ideea mea ... Eu vreau să plec odată și să termin povestea asta. 
Lucinschi: Deci, în total, asta ce am pus eu patru milioane cinci sute. Asta eu am pus-o. (...) E, nu știu, o sumă cutărică [neinteligibil] plătesc eu. Odată așa, să scapi și tu de că ... ul [cuvinte obscene] ăsta, și celelalte, pe parcurs. 
Lucinschi: Deci eu vin mâine. Pe avocatul meu poate îl cunoști. Nu știu dacă îl cunoști. Radu Pricop. 
Horpos: Nu-l cunosc, nu. 
Lucinschi: Ginerele lui Băsescu. Acum a devenit faimos el. Adică el e principalul, ceilalți nu contează. El e om de încredere, ne așezăm și facem. El așa mi-a și zis : hai să ne-ntâlnim și să o punem [neinteligibil]''.

În rechizitoriul DNA apar și pasaje dintr-o convorbire telefonică purtată la 27 ianuarie 2015 între Lucinschi și Pricop, cel din urmă încercând să furnizeze soluții pentru mascarea unei sume mari de bani provenită din săvârșirea infracțiunii de șantaj:

''Lucinschi: Mă pregătesc, mă pregătesc. Ha, ha, ha! 
Pricop: Foarte bine! 
Lucinschi: Pentru încasări. 
Pricop: Ha! Doamne ajută! 
Lucinschi: Haa! Cum facem? El a zis, și poate să vină și la birou, ori venim la el acasă. Cum credeți? Cum e mai bine? 
Pricop: Nu, n-am... pff! Nu obișnuiesc să mă duc acasă la oameni, dacă vrea să vină, să vină la birou.

(...)

Citeşte şi: INCENDIAR! Interceptări din dosarul ginerelui lui TRAIAN BĂSESCU

Lucinschi: Deci, noi ne-am înțeles... Nu, el... 
Pricop: Trebuie să-mi explicați un pic tehnicalitatea înainte ca să pot să vă susțin într-un mod real. 
Lucinschi: Ok. Deci, în două cuvinte pe telefon. 
Lucinschi: Noi am ajuns la un acord de 4. 
Pricop: Da? 
Lucinschi: 4, adică prețul companiei pe care l-am plătit eu, 3,250 milioane. 
Pricop: Domnul vrea să vă cumpere compania sau ce vrea? 
Lucinschi: Nu, nu, el este gata să returneze banii, să dea banii să spunem așa. Acuma, 2 milioane este gata să dea din partea lui personală, adică casa unde stă el... 
Pricop: Dar cu ce titlu? 
Lucinschi: Poftim? 
Pricop: Cu ce titlu îi va da? 
Lucinschi: Păi, asta este întrebarea care zice poate să rezolve numai avocatul, că noi nu prea știm. 
Pricop: Păi, nici eu nu văd o so..., eu mă gândeam că vă cumpără compania, că altfel nu văd cu ce titlu e. 
Lucinschi: Aia nu. El poate să dea o sursă care o are, deci aia e personală de 2 milioane și de 2 milioane de la compania lui, când va primi acuma, s-au adjudecat lucrările și contestarea... nu știu, săptămâna asta, cealaltă, vor fi, va fi, primesc avansul și el este gata să facă, de exemplu, un contract cu compania aia care este din DVI, care deține majoritatea din GENESIS, să spunem așa. 
Pricop: Nu, mie îmi scapă, v-am zis, și e o problemă. Eu nu văd cum o persoană fizică poate să-i dea niște bani altei persoanei fizice, fără vreun titlu. Mă gândeam că vorbim de ... v-am zis, de o achiziție a unei societăți. 
Lucinschi: Societăți, el nu prea poate să... cumpere.. 
Pricop: Niște părți sociale nu poate să cumpere?! Orice persoană poate să cumpere părți sociale. Poate să cumpere, orice poate să cumpere părți sociale la societăți, acțiuni, cum să nu!? Pe Bursă, ia oricâte societăți. Orice om poate cumpăra. 
Lucinschi: Bine, dar, noi ... noi la asta nu ne pricepem. De-aia a zis hai să punem cumva pe hârtie, cum și termen. 
Pricop: Păi, nu, dumneavoastră, eu din câte am înțeles, în compania în care dumneavoastră sunteți asociat puteți să-1 primiți și pe el cu contravaloarea unor părți sociale. El, el va plăti părțile sociale. 
Lucinschi: Eu... în GENESIS?!. 
Pricop: În.... în GENESIS, din câte am înțeles sau în orice altă companie pe care o aveți, nu mai știu la care vă refereați exact. Dar asta e, ăsta e algoritmul, eu așa înțelesesem. Că el vrea să cumpere părți sociale, nu știu dacă vrea s-o ia cu totul sau vrea să ia parțial niște părți sociale... 
Lucinschi: Aha! 
Pricop: Da?! Dar... se vindeau părțile sociale pe un preț. 
Lucinschi: Păi, după-aia nu va fi? Astăzi, compania asta este pe butuci, adică n-are nimic. 
Pricop: S-o pună pe picioare. 
Lucinschi: Aia e exclus! Nu, nu va fi niciodată... Nu, ea este terminată, compania este terminată. Deja nu are cum s-o cumpere, nu are cum! 
Pricop: Atunci, mi-e teamă că nu am eu cum să vă ajut foarte mult, vă zic, pentru că nu văd cum poți plăti o sumă pentru nimic. 
Lucinschi: De ce pentru nimic? Fac cu el contract că el îmi este dator, de exemplu, și-mi returnează banii. Nu se poate așa? 
Pricop: Da, dar în cazul ăsta n-aveți nevoie de avocați. Dacă ați avut contract cu el pe treaba asta, nu mai aveți nevoie de avocați... 
Lucinschi: Nu, eu n-am avut! N-am avut! N-am avut! Că dacă facem contractul... 
Pricop: Trebuie să vă recunoască, trebuie să vă recunoască ca... 
Lucinschi: Păi, va recunoaște! 
Pricop: Nu știu ce să zic. Dar facem în felul următor: haideți să ne vedem noi doi mâine. Mâine? Mâine, mâine dimineață e posibil? 
Lucinschi: Da, cum să nu!? Eu am rămas aicea... 
Pricop: Am un dosar... am un dosărel după-masă și de-asta vă zic, până-n 12:00. 
Lucinschi: Eu am avut avionul astăzi să plec și de-aia am rămas, că vineri tot plec. Am vrut cam cât mai repede să termin treaba asta, s-o pun în picioare. 
Pricop: Vă cred, dar mi se pare ceva ajuridic, să-i zic, știți?

.............................

Pricop: Deci, de-asta, din gura mea cred că știe și el ce poate auzi. Dacă are vreo problemă legată de avocați, recomandarea mea este să își numească un avocat, îl contactez eu, vorbesc cu avocat și n-am vreo problemă. Și dumneavoastră vorbiți cu el și ne instructați pe noi avocații ce să facem. Și noi le punem pe hârtie. 
Lucinschi: Mda. Nu știu. Eu m-am înțeles de două ori cu el, zic da, bine, ne vedem, una alta și acuma... ha, ha! nu știu. 
Pricop: Păi, nu e că ne vedem. V-am zis: vă susțin în niște demersuri, dar demersurile se pare că sunt de fiecare dată altele. Ba vindem societatea, ba n-o mai vindem, ba... 
Lucinschi: Păi, nu... 
Pricop: Noi am avut o discuție și am explicat din punctul meu de vedere juridic cum stă treaba, că nu se poate altfel. Așa o văd. 
Lucinschi: Nu! Eu n-am ajuns cu el, eu n-am ajuns cu el înainte de ieri, eu n-am ajuns la sumă. La sumă am ajuns abia ieri. Și acuma el îmi ... eu chiar am vrut să vorbesc cu avocatul tău: cum noi să facem mai departe, adică cum s-o... 
Pricop: Dacă aveți nelămuriri, vă aștept mâine pe niște scenarii pe care le veți discuta ulterior dumneavoastră cu partenerul dumneavoastră, cu potențialul partener. 
Lucinschi: Da. 
Pricop: Stabiliți ce și cum, și după aceea, ne puneți la treabă, așa se face. 
Lucinschi: Ok. Deci, nu doriți ca noi să ne vedem în trei?! 
Pricop: Nu văd rostul. Adică, prezența mea acolo este inutilă, pe o chestie pe care nici dumneavoastră n-ați lămurit-o foarte bine, nu știți ce aveți de făcut unul cu altul. Aportul apare în momentul în care știți despre ce e vorba și vreți să implementați. 
Lucinschi: Vorba este: el este gata să-mi plătească 4 milioane. Cum să-mi plătească? 
Pricop: Pe ce titlu? Pentru ce? Pentru ce? 
Lucinschi: Păi, nu știe nici el, nici eu, că noi nu ne pricepem la treaba asta. 
Pricop: Păi, va spune că e donație atunci, na! Dacă nu știe pentru ce, înseamnă că e donație. Și mergeți la notar și faceți donație și n-aveți nevoie de mine, avocat. Dacă nu știe pentru ce. 
Lucinschi: Păi, notar... ha! La donație eu trebuie să plătesc atuncea toate taxele care sunt... 
Pricop: Așa este, se plătesc taxe de donație. Așa este! 
Lucinschi: Aoleo! Eu am vorbit cu el că ne vedem 5 minute, vorbim. Chiar e o problemă mare?! 
Pricop: Nu, dar și cu mine ați vorbit altceva! Și asta, adică nu-mi place că se schimbă niște lucruri din mers! Am fost foarte categoric pe niște chestiuni, văd că se schimbă lucrurile. Noi am stabilit în momentul... 
Lucinschi: Dar ce s-a schimbat? 
Pricop: Poftim?! 
Lucinschi: Ce s-a schimbat? 
Pricop: Păi, am stabilit de comun acord că veți merge, că veți stabili relațiile și raporturile și după-aceea vom face un document. 
Lucinschi: Păi, ne-am, ne-am stabilit, el este gata. 
Pricop: Păi!? Păi, este gata să ce? Să vă dea bani pentru ce?! Că din nou, nu-nțeleg pentru ce... adică nu pot, nu știu ce pot eu să vă fac. 
Lucinschi: El este gata... Nu! Eu am ajuns la o sumă, da? La 4 milioane, din cei care am avut eu pretenții mari. Acuma i-am zis, 4 milioane care le-am cheltuit eu cândva pot să mi le returnezi? Da, le dau înapoi. Am două surse: am o sursă să-ți dau de la mine personal și altul de la firmă. Cum să le fac? Nu știu. Hai să ne întâlnim cu avocatul tău și să vorbim. De-aia am vrut să ne întâlnim, că nu știu cum să facem treaba asta. Poate nu vrea cu avocatul lui să vorbească, nu știu. De-aia am zis. Ok, da. Și v-am sunat... 
Pricop: Nu, și eu vă întreb din nou: pentru, cu ce titlu trebuie să vă dea banii ăștia dacă este așa?! 
Lucinschi: Păi asta, asta dumneavoastră puteți să ne îndreptați și să ne spuneți. 
Pricop: Păi, de unde să știu eu? 
Lucinschi: Uite sunt variantele așa: donație, uite cumpără părțile sociale... 
Pricop: Păi, mie îmi cereți...? Mie îmi cereți să...? Haideți să vedem mâine, e cel mai corect. Cred că discuția... 
Lucinschi: La ce oră? 
Pricop: Discuția degenerează un pic și nu cred că ajută pe absolut nimeni. 
Lucinschi: Ha, ha, ha! 
Pricop: Nu, păi, nu. Îmi spuneți, mă puneți pe mine să vă explic de ce trebuie să vă dea un om niște bani, e penibil. Asta îmi cereți mie. Veniți la avocat să-i spuneți nu știu de ce are ăla să-mi dea bani, te rog ajută-mă, zi-mi tu de ce are societatea... 
Lucinschi: Nu, nu, nu! El știe de ce. Dar numai nu știe cum să... 
Pricop: Dumneavoastră spuneți-mi mie! Eu!? Eu nu știu de ce și trebuie să-mi spuneți dumneavoastră ca să fac un act. Dacă nu-mi puteți spune, n-am ce să fac. Nu am cum să vă ajut. Asta zic.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui LUCINSCHI SERGIU dar si a ginerelui fostului presedinte, RADU PRICOP.

LUCINSCHI SERGIU, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- șantaj,

- trafic de influență,

- fals în declarații,

- participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual,

PRICOP RADU PETRU, avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la șantaj,

- instigare la infracțiunea de fals în declarații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ