Guvernul vrea să legalizeze "atenţiile" primite de medici

| 18 aug, 20:06

Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege privind răspunderea penală a personalului din sistemul medical. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că proiectul va prevede faptul că "acele contribuții suplimentare" pot fi oferite de pacienți medicilor dacă sunt îndeplinite trei condiţii: nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Premierul Victor Ponta a precizat că ministrul Justiției va elabora un proiect de lege privind contribuțiile suplimentare ale pacienților către cei care îi consultă, astfel încât în baza unor condiții cumulative răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar să nu mai fie implicată.

"Medicii nu mai sunt funcționari publici prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut — Ordonanța 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Legea a fost, de altfel, aprobată de Parlament.

Citeşte şi:  Guvernul mărește salariile medicilor. Victor Ponta: "Salariile vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie"

Deci, din acest punct de vedere pe Statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni săptămâna viitoare cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență (...), care să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, în așa fel să fie și fiscalizate.

Cu aceste trei condiții cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar", a declarat premierul într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi:  Medicii: Nu vrem legalizarea șpăgii!

Ponta a adăugat că proiectul de lege va fi aprobat miercurea viitoare de Executiv și trimis în Parlament.

"Ministrul Justiției cu reprezentanții sistemului vor lucra. Va fi, repet, proiect de lege ca să nu greșim și după aceea să revenim prin ordonanță de urgență. Miercurea viitoare o trimitem în Parlament și sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta dacă e ceva de îndreptat în așa fel încât prevederea să fie foarte clară. Și, repet, să se stabilească foarte clar că dacă sunt îndeplinite cele trei condiții cumulative atunci nu mai există responsabilitate penală. E o modificare importantă în sistemul nostru de sănătate. Vreau să cred că este o soluție pentru a merge în direcția bună alături de creșterea veniturilor personalului și alături de creșterile de investiții în sistemul de sănătate", a declarat premierul.

Ponta a adăugat că nu este "naiv" și este conștient că mai este mult până când Executivul va putea acorda oricărui medic din România un venit de mii de euro, cum se acordă în anumite țări din UE.

"Atât timp cât avem o strategie asumată de către Parlament și Guvern, de creștere atât a veniturilor, de clarificare a statului personalului medical și de investiții în Sănătate putem avea speranța că acest sistem în care s-a investit și în care muncesc oameni extraordinari (...) să aibă într-adevăr un viitor pentru cetățenii acestei țări", a mai declarat premierul.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ