Nicolae Bănicioiu: Salariile personalului din Sănătate vor fi dublate până la începutul anului 2017

| 18 aug, 17:26

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, preconizează că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017, dacă vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere în acest sens urmând a fi introdusă în Legea de salarizare unică, pregătită de Ministerul Muncii.

"Este o mărire substanțială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie — n.r.) și trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât și despre statutul medicului în societate. Toată această discuție trebuie susținută de clasa politică. Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, și pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiție: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. Ca să înțelegeți de ce poate mult timp s-a amânat și de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme", a afirmat Nicolae Bănicioiu, marți, la Palatul Victoria, după ce a participat la o discuție despre salariile din sistemul sanitar cu premierul Victor și reprezentanții sindicatelor, scrie Agerpres.

Potrivit lui Bănicioiu, după majorarea salarială de 25% de la 1 octombrie, urmează ca în legea bugetului de stat pe anul următor să fie prevăzute sume și pentru a doua tranșă de creștere.

Citeşte şi:  Guvernul mărește salariile medicilor. Victor Ponta: "Salariile vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie"

"În proiectul de buget pe 2016 vor fi în plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna în care intră în plată în 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele două tranșe — n.r.)", a precizat ministrul.

El a explicat că majorarea salarială în sistem va fi finanțată din economiile obținute în urma introducerii cardului de sănătate.

"Iar o parte sunt consecințele actualizării prețului la medicamente. Prin aceste măsuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul în totalitate. În 2016, cardul va fi funcțional tot anul, bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că prețurile medicamentelor trebuie să se dubleze... Gestiunea fondurilor din sistemul de sănătate trebuie să continue principiile stabilite în 2014 și 2015 și consumurile trebuie ținute în aceleași limite", a mai afirmat ministrul Sănătății.

Bănicioiu a vorbit, totodată, despre nemulțumirile manifestate în sistemul sanitar față de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform căreia medicii din spitalele de stat nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți deoarece au statut de funcționar public.

"Posibilitatea, dreptul pacientului de a-și exprima recunoștința, dacă tot știm că există, nu trebuie să ne mai facem că nu există sau că nu știm. Dăm ipocrizia la o parte și trebuie să reglementăm. Nu poate exista absolut nimic în secolul nostru fără să existe chitanță iar medicii să știți că nu asta e problema lor.

Cer, de fapt, decență în salarizare, ceea ce încercăm să oferim, și o reglare foarte clară a statutului", a subliniat Nicolae Bănicioiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ