MUGUR ISĂRESCU: Măsurile din noul Cod Fiscal duc la creşterea deficitului bugetar şi a datoriei publice

| 18 aug, 13:44

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), critică Codul Fiscal în cadrul unui interviu acordat Revistei 22. Isărescu afirmă că cele şase măsuri de reducere de taxe şi impozite, introduse în Codul Fiscal, vor conduce la creşterea deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Practic, de la tendinţa actuală de diminuare a deficitului şi datoriei publice, România ar reveni pe creştere, mai ales că în ultimii ani datoria publică a ţării s-a majorat de la 15% la 40% din PIB.

„ Pa­che­tul celor șase măsuri de reducere de taxe şi impozite, in­tro­duse în Codul Fiscal, duce (după datele Mi­nister­u­lui de Finanțe, aleConsiliului Fiscal, ale Comisiei Eu­ro­pe­ne, ale FMI, ale BNR) la un deficit bugetar sub­stan­ți­al mai mare și la o schimbare semnificativă de direcție – de la ten­dința de diminuare, la cea de creștere a de­fi­ci­tu­lui şi datoriei publice. La acest deficit bugetar în creștere se adaugă și refinanțarea datoriei publice scadente, care, în 2016 şi în anii care vor urma, se va face în condiții in­ter­ne și internaționale semnificativ schimbate. Este obli­ga­ţia noas­tră să semnalăm problemele legate de fi­nan­ța­rea da­toriei publice și a deficitului şi să nu lăsăm să de­vi­nă do­mi­nantă iluzia periculoasă că situaţia favorabilă din pre­zent va dăinui, indiferent de ce vom face şi ce politici vom urma. Să nu uităm că, în ultimii ani, datoria publică a Ro­mâ­niei a crescut de la 15% la 40% din PIB. Par­la­men­tul trebuie să fie complet și corect informat în legătură cu această situație.”, afirmă Isărescu în cadrul interviului.

De asemenea, Isărescu a ţinut să sublinieze că aceste măsuri nu au fost discutate cu BNR. Guvernatorul băncii centrale trage un semnal uriaş de alarmă, afirmând că reducerile de taxe şi impozite aduc un minus de 17 miliarde de lei, la care se adaugă nevoile de refinanţare a datoriei publice. Iar aceştia bani sunt greu de găsit, creditorii naţionali nu prea mai sunt dispuse să finanţeze statul, iar creditorii şi pieţele internaţionale ne vor taxa mai mult.

Citeste si: UDMR, despre codul fiscal: Propunem revenirea la TVA de 19%, dar celelalte măsuri pot fi amânate

“Nu a fost discutată cu BNR. Nici în parlament, după cum am observat, nu s-a discutat această chestiune, cu argumentul că se va analiza odată cu dezbaterea privind bugetul pe 2016. Credem că o asemenea abordare este gre­şită. Ce facem? Tăiem şi apoi măsurăm? Reducerile de ta­xe şi impozite prevăzute de Codul Fiscal sunt mari. E vorba de 17 miliarde de lei, după datele Ministerului de Finanțe și ale Consiliului Fiscal, la care se adaugă ne­voi­le de refinanțare a datoriei publice scadente în anii ur­mă­tori. De unde vor fi luați acești bani suplimentari? De la băncile din România? Probabil în mult mai mică mă­su­ră, pentru că ele sunt deja supraexpuse pe titluri de stat româneşti și nu știu cât mai sunt dispuse să finanțeze, în condițiile în care văd că li se pregătesc alte inițiative le­gis­lative care le vor pune la plată! De la creditorii inter­na­ționali? Cu ei exact acum am răcit relațiile, nu mai vrem să avem de a face cu ei, nu? De pe piețele internaționale? Ele așteaptă semnalul de la instituțiile de resort (FMI, agen­ții de rating) și ne vor taxa mai mult, dacă relațiile cu finanțatorii internaționali rămân deraiate. Par­la­men­tul trebuie să aibă informații corecte și complete despre toa­te aceste aspecte când va lua decizia suverană privind ni­velul taxelor din țara noastră”, afirmă guvernatorul.

Isărescu a mai afirmat că aceste reduceri intră în conflict cu propunerile UE şi FMI, care ne-au propus o strategie bazată pe reducerea deficitului şi a datoriei, ceea ce ar scădea şi dependenţa faţă de creditorii internaţionali.

„România este o țară de­bi­toare, se împrumută permanent, cel puțin pentru re­fi­nanțarea datoriei existente, și atunci ne preocupă acest su­bi­ect. Văd că nu se înțelege că, dacă reducem impozitele și creștem deficitele şi datoriile publice, vom depinde și mai mult de finanțarea externă. Dacă se analizează cu aten­ție programele cu UE și FMI aprobate în parlament – și cu care prevederile din noul Cod Fiscal sunt în evident conflict –, ele propun o soluție mult mai bună decât creș­terea datoriei publice: scăderea treptată a datoriei pu­bli­ce prin ținerea sub control la nivel structural a de­fi­ci­te­lor bugetare, concomitent cu o creștere economică sus­te­na­bilă şi de durată, la nivelul potențialului economiei ro­mânești. Programele cu UE şi FMI propun reducerea trep­tată a dependenţei de finanţarea externă, pe când pro­pu­ne­rile din cadrul fiscal presupun creşterea acestei de­pen­denţe. Parlamentul trebuie să pună în concordanţă pre­ve­derile acordurilor cu UE şi FMI, devenite lege, cu pre­ve­de­rile Codului Fiscal şi să hotărască pe ce drum va mer­ge România în anii următori”, mai afirmă Mugur Isărescu.

Citeste aici interviul integral

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 07:51
Tavi
Ai grija de batrinete acuma pina esti tinar
Daca nu incerci nu vei reusi niciodata,nu te lasa condus de ganduri negative. Fa o schimbare, schimbarea orichit de mica este ea, produce mai tirziu efecte uriase in viata ta. Cautam colaboratori care vor sa lucreze in timpul liber 3 ore/zi (part-time) sau (full-time), castiguri chiar din prima luna, colaborand cu noi intr-o activitate simpla si placuta. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, trimite”Info” la email: [email protected] oferim si solicitam seriozitate .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ