Începe Hotnews să facă jocul Rusiei?

| 04 oct, 2013

Materialul de aproximativ şase minute şi intitulat “Deasupra gazelor de sist” nu are nimic de-a face cu genul jurnalistic pe care doreşte să-l reprezinte, fiind în esenţă o colecţie de îndoieli ale vasluienilor despre o viitoare exploatare a gazelor de şist în satul lor.

În ultima vreme preocupările ecologiste susţinute de anumiţi formatori de opinie din spaţiului public au început să ocupe din ce în ce mai mult spaţiu în mass-media autohtonă. Din momentul în care Roşia Montană a ajuns un nume de box office, a devenit recomandabil pentru un jurnalist sau pentru o agenţie de presă să aibă câteva materiale în acest sens. În contextul discuţiei despre cianura din Apuseni era logic că în discursul media autohton îşi va face (re)apariţia şi un alt monstru pe care capitalismul cel rău vrea să-l elibereze asupra românilor: gazul de şist.

Miercuri, portalul de ştiri Hotnews.ro, a publicat un reportaj video realizat în satul Popeni din judeţul Vaslui. Materialul de aproximativ şase minute şi intitulat “Deasupra gazelor de sist” nu are nimic de-a face cu genul jurnalistic pe care doreşte să-l reprezinte, fiind în esenţă o colecţie de îndoieli ale vasluienilor despre o viitoare exploatare a gazelor de şist în satul lor.

Dincolo de ceea ce vrea să transmită, chiar stilul în care materialul a fost realizat este unul partizan. “Reportajul” este compus doar din imagini ale dealurilor din zonă acoperite de iarbă pitică, peste care se aude şuieratul golaş al vântului, intercalate cu părerile localnicilor despre dacă şi cum Chevron ar trebui să vină la Popeni. Statul român este prezentat ca iresponsabil din moment ce nu a realizat un studiu imparţial al impactului procesului de exploatare asupra mediului local. Nu există nicio părere a vreunui expert şi nu este prezentată nicio opinie în favoarea exploatării. Avem doar o concluzie trasă în finalul materialului prin intermediul tehnicii de voice over, anume că indiferent de ceea ce vor oamenii de acolo, exploatarea gazelor de şist va avea loc. Efectele negative sunt desigur sugerate pe tot parcusul reportajului.

“Deasupra gazelor de șist” mi-a amintit ca stil de un celebru documentar american intitulat “Gasland”, a cărui temă prinicipală este aceea a efectului fracturării hidraulice asupra locuitorilor din zonele bogate în gaze de şist. “Gasland” a devenit repede unul din cele mai utilizate argumente de către cei care se opun exploatării acestor resurse neconvenţionale, imaginile cu apa de la robinet care ia foc fiind repetate obsesiv inclusiv în mass-media românească. Ceea ce s-a dovedit ulterior despre “Gasland” este că filmul a fost puternic promovat de către gigantul rusesc Gazprom, companie interesată să schimbe percepţia occidentalilor despre explorarea gazelor de şist. Pentru Gazprom şi pentru Rusia, explorarea acestor resurse neconvenţionale reprezintă o ameninţare deoarece ar scădea atât sumele încasate Moscova de pe urma gazelor naturale exportate, cât şi influenţa politică a Kremlinului.

Nu doresc să afirm că materialul de pe Hotnews a fost unul comandat de Gazprom, dar pot să observ similarităţile de stil în prezentarea problemei gazelor de şist. Discuţia mai largă în ceea ce priveşte exploatarea acestor resurse neconvenţionale trebuie realizată într-un mod echilibrat, având în vedere beneficiile şi riscurile acestui proiect. Materialul de pe Hotnews nu constituie decât o piedică în calea acestei discuţii, el fiind de natură să ofere doar o opinie îngustă despre o problemă extrem de complexă. O astfel de viziune propagandistică asupra unui subiect nu poate în practică servi decât anumitor interese extrem de restrânse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ