Inedit! Maşinile care se conduc singure, soluţia pentru reducerea traficului cu 80%

| 03 iun, 2014

Traficul infernal din aglomerările urbane ale Asiei de sud-est nu este rezultatul prea multor maşini, ci al prea multor şoferi, conform unui expert în planificare urbană care a susţinut marţi o conferinţă la Singapore, în care a explicat că dacă toate maşinile participante în trafic s-ar conduce singure, pe pilot automat, aglomerările din trafic ar scădea cu până la 80%, informează DPA.

'Până la urmă, ceea ce este cu adevărat important, este că traficul ar fi substanţial diminuat', a susţinut Carlos Ratti, director al Laboratorului de planificare urbană SENSEable City, din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT).

Studiul prezentat de expertul american în planificare urbană indică faptul că automobilele inteligente autonome care comunică între ele, schimbând informaţii despre maşinile din faţă, posibile rute alternative şi situaţia traficului pe anumite artere, ar asigura nevoia de mobilitate a locuitorilor din metropolele asiatice şi ar aduce nivelul traficului la doar 20% din cel existent în prezent.

Singapore 'a monitorizat îndeaproape' dezvoltarea acestor sisteme, a declarat Chua Chong Kheng, director adjunct al Autorităţii pentru Transport Terestru. Autobuzele cu pilot automat şi intrarea în aplicare a unui sistem de car-sharing ar putea rezolva problema 'primului kilometru şi a ultimului kilometru', a mai precizat el, referindu-se la distanţa pe care o persoană trebuie să o parcurgă de la locuinţa sa până la prima staţie de transport public şi respectiv de la această staţie până la locuinţă.

Carlos Ratti şi Chua Ching Kheng au dat declaraţii pentru presă după ce au participat la conferinţa World Cities Summit.

Preocupările cu privire la factorul de securitate al vehiculelor autonome pot primi un răspuns prin integrarea acestui sistem de transport autonom încă din faza de proiect a dezvoltării de noi spaţii urbane, conform lui Carlos Ratti.

Un joint venture între municipalitatea singaporeză şi MIT, Singapore-MIT Alliance for Research and Technology, testează în prezent o flotilă de vehicule autonome, cu pilot automat, adaptate după nişte maşinuţe de golf, în campusul Universităţii Naţionale din Singapore. Aceste maşini automate vor fi testate şi în zone rezidenţiale în cursul acestui an, pentru a vedea cum sunt primite de opinia publică.

Între timp, Universitatea Tehnică Nanyang testează un concept propriu de automobil fără şofer, concept dezvoltat alături de JTC Corporation (Singapore) şi de compania franceză Induct Technologies. Aceste vehicule cu pilot automat sunt folosite în prezent pentru transportarea pasagerilor între campusul Universităţii Nanyang şi CleanTech Park, aparţinând JTC Corporation

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ