Interceptări explozive din dosarul prinţului Paul. Ce i-a spus prinţesa Lia lui Dan Andronic

| 12 dec, 14:53

Prințesa Lia i-a vorbit jurnalistului Dan Andronic despre necesitatea găsirii unui "om potrivit" pentru a avea succes în demersurile de recuperare a bunurilor revendicate, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sâmbătă arestarea preventivă a prințului Paul în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, transmite Agerpres.

Afirmația este făcută într-o convorbire pe care cei doi au avut-o în anul 2011, ceea ce, potrivit procurorilor, demonstrează că discuțiile între cumpărătorul de influență și ceilalți membri ai grupului infracțional nu s-au purtat doar prin intermediul lui Remus Truică, ci și direct:

"doamnă: Bună dimineața! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi să-ți dau originalele și să vorbim despre... sau tu știi cel mai bine ce să faci pentru a găsi pe cineva despre care a zis partenerul că avem nevoie imediat.
Andronic: Azi... de la 12,00 am o mulțime de întâlniri, dar... i le poți da lui Marius... Marius...
doamnă: Este atât de important! Este atât să important să ajungem la omul potrivit și să...
Andronic: Să-mi trimiți lucrurile...
doamnă: Prefer să ți le dau ție, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut să vezi originalele și atunci ți le dau.
Andronic: Da... Ok.
doamnă: Și vreau să știu că începi să te ocupi să îl găsești pe acest tip și noi putem să ajutăm ca să-l pregătim!
Andronic: Ok, dar nu pot să-ți dau răspunsul azi în legătură cu toate aspectele. Mai întâi, trebuie să văd și apoi să încerc să găsesc tipul".

Citeşte şi: Prinţul Paul, adus în faţa judecătorilor. Instanţa decide dacă îl ARESTEAZĂ pentru 30 de zile

Tot în anul 2011, anchetatorii au interceptat un mesaj transmis lui Dan Andronic de prințul Paul: "Am vorbit cu Robert. Va avea loc o întâlnire cu partenerul mâine. Poți să vii sau pot să te văd înainte să plecăm".

Potrivit procurorilor, atragerea lui Andronic în grupul infracțional a fost decisă de Remus Truică pentru a-l convinge pe prințul Paul că recuperarea bunurilor revendicate ar putea fi facilitată de presiunile exercitate prin mass-media, dar și de relațiile la nivel înalt pe care le avea jurnalistul.

"Pentru că imaginea publică contează foarte mult pentru prinț, membrii grupului, în special inculpatul Remus Truică, intuind o cale pentru a obține mai mult de la inculpatul Paul Al României, în anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoană influentă în lumea media, dar și în lumea politică, fiind consultant responsabil de campania electorală a primului ministru. A fost folosit în cadrul grupului pentru a-i da prințului Paul convingerea că reușita demersului se va datora și presiunii media exercitată prin intermediul publicațiilor coordonate de acesta. De asemenea, a contribuit la întărirea convingerii prințului Paul în influența reală a grupului la nivel politic cel mai înalt în statul român, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate", se arată în referat.

Citeşte şi: Interceptări: Prințesa Lia către Truică: "Paul este un bun coechipier!"

Procurorii DNA au dispus vineri reținerea prințului Paul și luarea măsurii controlului judiciar față de președintele Academiei de Științe Agricole din România, Gheorghe Sin, în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa.

Prințul Paul este acuzat de cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, urmând a fi prezentat sâmbătă Curții de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Științe Agricole din România, în prezent președinte al aceleiași instituții, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

DNA arată, într-un comunicat transmis vineri, că, din 2006, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional (între care Robert Roșu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/ retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

DNA precizează că aceștia au ascuns natura ilicită a înțelegerii prin încheierea, la 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății, între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roșu, prevede că Paul Philipe al României, în calitate de cedent transmite/ cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și 'Ferma Băneasa' cu un teren în suprafață de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe al României a semnat alte înscrisuri/ contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare-cumpărare, înțelegeri ('înțelegerea' din data de 13.04.2011 și actul adițional la aceasta)", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în 2008, urmare a unei notificări formulate de prințul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluționare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, urmărind obținerea de foloase necuvenite, acesta, împreună cu Roșu și Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de administrație să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispozițiilor legale.

Anchetatorii susțin că prințul Paul cunoștea că documentația este incompletă, că nu sunt îndeplinite condițiile legii pentru retrocedarea terenului, a participat la discuțiile din ședința CA al institutului și a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenței sale, dar și a unor pretenții de daune în cazul respingerii cererii).

Drept urmare, menționează DNA, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, CA al institutului a dispus, cu încălcarea dispozițiilor art. 8 din Legea 10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeași zi a fost încheiat și protocolul de predare-preluare a terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat.

"Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de aproximativ 136 milioane euro (echivalent a aproape 500,4 milioane lei). Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Paul Philipe al României, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional", se mai arată în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 dec, 12:59
Simedru
Poate ajunge "rege"!
Dar numai printre "studentii", de la "Drept comun", din Beciul Domnesc!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ