Iohannis – stăpânul maghiarilor din România?

| 05 noi, 2014

După votul de duminică, cei doi finaliști care își vor disputa cea mai înaltă funcție în stat au intrat în etapa firească a negocierilor. Numai că și aici, diferențele între Victor Ponta și Klaus Iohannis sunt foarte mari, și nu într-un sens care să-l avantajeze pe candidatul ACL.

Klaus Iohannis mută neconvingător. Mai întâi susține că nu negociază tranzacționarea voturilor cu ceilalți contracandidați plasați pe locurile 3-14, iar apoi se legitimează cu un mesaj care devoalează o abordare condescendentă. Anume acela că domnia sa nu ar mai avea nevoie să negocieze susținerea altor formațiuni care sunt membre ale familiei popularilor europeni.

"Este o înțelegere fermă, scrisă între partidele membre în PPE. Include pe toți membrii PPE, deci nu este o chestiune opțională, este o obligație asumată în cadrul PPE", a afirmat Klaus Iohannis, cu referire la obligația imputabilă UDMR-ului de a-l susține în cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.

Doar că aici se cuvin două precizări importante. Apartenența la o familie politică europeană nu se traduce în mod automat prin respectarea cazonă a opiniilor formulate de către liderii europeni care se află la conducerea respectivului partid europen. În cazul de față, Partidul Popular European. Fiindcă, până una alta, indicațiile ”prețioase” oferite de popularii europeni nu pot să ignore contextul politic specific din România, acolo unde UDMR asigură guvernarea precum și majoritatea parlamentară necesară sprijinirii Executivului alături de PSD-UNPR-PC.

Apoi, Klaus Iohannis și-a găsit aliați în tabăra extrmiștilor maghiari, după ce Zsolt Szilágyi și Laszlo Tokes și-au declarat susținerea pentru prezidențiabilul ACL. În altă ordine de idei, Klaus Iohannis s-a aliat tocmai cu acei politicieni maghiari care au concurat UDMR-ul, o dovadă suficientă pentru ca formațiunea lui Kelemen Hunor să nu se înghesuie în a-l susține pe edilul Sibiului în cel de-al doilea tur de scrutin.

Iar cea mai bună replică i-a fost oferită lui Klaus Iohannis chiar de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a sugerat deja că maghiarii nu se vor duce la o negociere cu Klaus Iohannis din moment ce prezidențiabilul ACL s-a exprimat deja împotriva ”tranzacționării” votului. Mai mult, liderul maghiar a plusat, sugerând că joi ar urma să dea un răspuns oficial privind susținerea unui candidat în turul al doilea. Or, conform mesajelor venite din zona conducerii UDMR, pare tot mai probabil că prezidențiabilul care va avea parte de susținerea Uniunii va fi Victor Ponta, nu Klaus Iohannis.

Practic, UDMR sancționează astfel aroganța unui Klaus Iohannis care se consideră stăpânul maghiarilor. O circulară dată de PPE nu poate altera consecvența UDMR-ului care, ca partener în coaliția aflată la putere, a fost întotdeauna respectat atât de premierul Ponta cât și de celelalte formațiuni membre ale arcului guvernamental.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
cantautor
„Tinere Victor Ponta, constat că suferi de Bombonită Cronică - adică boala infatuării PSD. Mănînci floricele de porumb şi te şi vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Viteazul, lăsînd tripleta infracţională Liviu Dragnea - Gabriel Oprea - Sebastian Ghiţă să fure la 6 mîini (ca Budha) din voturile mele. Ştiu tot ce fac aceşti mafioţi neruşinaţi. Aşadar, nu numai că voi nu colaboraţi cu electoratul naţionalist, dar îl şi tîlhăriţi la drumul mare! Pe ce punem pariu că, în felul acesta, vei pierde alegerile la scor? Matematic le vei pierde! Aşa au pierdut, prin îngîmfare şi lipsă de bun-simţ, şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană. Încă nu-i prea tîrziu să opreşti maşinăria fraudei electorale. M-aţi eliminat, prin furt, din Parlamentul European - două fraude grosolane nu sînt prea mult într-un singur an?“, scria Vadim pe Facebook în ziua în care România mergea să voteze pentru viitorul preşedinte, printre candidaţi aflându-se şi el. La numai două zile după acest comentariu, UNPR, partid-satelit al PSD, semna un protocol electoral cu PRM, pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul II al alegerilor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ