Ionel Dancă: Guvernul a sesizat CCR pe moţiunea de cenzură a PSD

| 21 aug, 13:18

Şeful cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă a anunţat faptul că Guvernul a reclamat la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Executivului, solicitând parlamentarilor social-democraţi să amâne votul până la pronunţarea forului constituţional.

"Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură Constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Cerem PSD să amâne sau să programeze votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale. În momentul de faţă, cui i-ar folosi ca o ţară să funcţioneze fără un guvern cu puteri depline în condiţiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, iar situaţia economică este una dificilă?. PSD a depus această moţiune pentru a provoca haos şi pentru a câştiga capital electoral cu preţul vieţii şi sănătăţii oamenilor şi cu preţul intrarării în faliment a numeroase companii şi distrugerii economiei naţionale", a declarat, vineri, Ionel Dancă la ieşirea din sediul Curţii Constituţionale.

Guvernul reclamă, în sesizare, că PSD a încălcat Constituţia când a depus moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât a convocat sesiune extraordinară având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, potrivit RomâniaTV.net.

Citeşte şi Orban, despre moţiunea de cenzură: Am luat decizia să declanşăm conflictul juridic de natură constituţională Guvern-Parlament

"Depunerea moţiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiunile ordinare cu consecinţa convocării Parlamentului în sesiune extraordinară încalcă principiul pozitiv al stabilităţii guvernamentale avut în vedere de Constituantă”, se arată în sesizarea Guvernului. Potrivit Guvernului, "existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, fiind încălcate dispoziţiile art.113 alin.(4) şi ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moţiunii de cenzură odată declanşată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moţiunii în şedinţa comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare".

"Moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată" având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus", argumentează Guvernul, considerând că cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună la momentul iniţierii moţiunii de cenzură.

Citeşte şi Marcel Ciolacu a convocat CEX-ul PSD pentru moțiunea de cenzură

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ