Judecătorul Andras Ordog, cercetat în stare de arest la domiciliu

| 09 dec, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins marţi cererea procurorilor DNA Braşov de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, acuzat în dosarul privind fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier din judeţul Bacău, în care este implicat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Instanţa Supremă a dispus ca faţă de Lorand Andras Ordog să fie luată măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie.

Procurorii DNA Braşov au cerut luni ÎCCJ arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi două infracţiuni de luare de mită.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut că, în iunie 2010, Andras Ordog, în calitate de judecător în cauza 2165/270/2007, a primit de la deputatul Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, 10.000 de euro pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Gheorghe Paltin Sturdza.

'Banii au fost primiţi chiar în biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna. După ce a primit banii, inculpatul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe. În martie 2012, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de judecător în cauza 4014/305/2010, Andras Ordog a solicitat de la Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruţi chiar în biroul judecătorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu această ocazie, Ioan Adam a promis că-i va da suma cerută', au reţinut anchetatorii.

DNA a precizat că ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog, împreună cu judecătorii Gabriel Uţă şi Maria Daniela Velican), avocatul Adam i-a dat lui Andras Ordog 10.000 de euro din suma promisă anterior.

'Decizia respectivă a fost dată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, urmare a unei analize şi interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt. Astfel, s-a creat un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)', susţin procurorii.

CSM a încuviinţat, în 4 decembrie, solicitarea luării măsurii arestării preventive/a arestului la domiciliu pentru judecătorul Andras Ordog, formulată de procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar au fost arestaţi anterior, printre alţii, fostul deputat Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul PSD Ioan Adam. De asemenea, au fost puse sub urmărire penală mai multe persoane, printre care senatorul PSD Ilie Sârbu şi directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

Tag-uri: Andras Ordog, DNA, ÎCCJ
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ